Het verschil tussen hennep en cannabis

Hennep en cannabis wat is het verschil? Het verschil tussen hennep en cannabis is dat je van hennep nuttige dingen kan maken en van cannabis “high” wordt.

Hennep en cannabis zijn tweehuizige (dioecische) planten. Dat betekend dat de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen niet op dezelfde plant voorkomen. Er bestaan dus zowel mannelijke als vrouwelijke planten van deze soort. Er zijn een hoop overeenkomsten te vinden tussen de cannabis en de hennep. Deze twee soorten zijn allebei afkomstig van de Cannabis Sativa genetica.

Cannabis

De bladeren hebben langere stelen met vijf- tot negentallig vinger vormige bladeren en zijn grof gekarteld. De plant wordt een tot vier meter hoog, afhankelijk van de hoogteligging en/of het klimaat van haar leefomgeving.

Cannabis bestaat uit de gedroogde en gerijpte bloemen van onbevruchte vrouwelijke hennepplanten (Sensemilla) die geselecteerd worden door hun hoge gehalte aan psychoactieve stoffen. Cannabis is een drug die gerookt en in mindere mate oraal wordt gebruikt. Alle cannabisplanten bevatten delta-8 en delta-9 tetrahydrocannabinol (THC) en een variabele samenstelling van een zestigtal cannabinoïden.

Industriële hennep mag volgens EU-normen niet meer dan 0,2% THC bevatten. Cannabis die voor psychoactieve doeleinden wordt geteeld bevat tussen 3 en 20% THC. Hasjiesj, in de volksmond hasj genoemd, is een vaste, teerachtige bereiding uit de hars van cannabis planten. Ze kan worden bereid uit dezelfde plantdelen die gebruikt worden voor cannabis. Hasjiesj kan ook bereid worden uit de vrouwelijke of mannelijke bladeren. Hierbij moet er een soort gebruikt worden die harsklieren op het blad heeft. Hasjiesj bestaat ook in een (bijna) vloeibare vorm, die bereid wordt door de THC uit het plantmateriaal te extraheren. Deze hasj(-olie) wordt Butane Honey Oil (BHO) genoemd, vanwege het gebruik van butaan als extractor en de vloeibare goudgele kleur van het eindproduct. Deze vorm is behoorlijk zeldzaam vanwege de gevaren van het extractieproces. Een andere vorm van hasj-olie, waarbij alcohol als extractor wordt gebruikt, is alcohol hash oil (AHO). Deze laatste vorm wordt ook wel Rick Simpson oil genoemd en dus afgekort met RSO. Rick Simpson is een autoriteit op het gebied van extractie van cannabis. Hij is ook verantwoordelijk voor de documentaire “Healing Cancer with Cannabis: The Rick Simpson Story”

Cannabis als medicijn

Medicinaal gebruik in de vorm van cannabis is in veel landen toegestaan. Medicinale cannabis wordt in Nederland en België in de apotheek alleen verstrekt op doktersrecept. Omdat ernstig zieke patiënten absoluut geen schadelijke stoffen mogen binnen krijgen, wordt de medicinale cannabis biologisch gekweekt in een laboratoriumomgeving.

Het enige bedrijf dat in Nederland medicinale cannabis mag produceren is Bedrocan Nederland, dat onder licentie van Bedrocan International opereert. Zij hebben meerdere soorten medicinale cannabis in de handel, waaronder Bedrobinol, Bedrocan en Bediol, ieder verschillend in percentage THC en CBD. Het roken van cannabis levert voor zieke patiënten onnodig extra risico op, daarom wordt medicinale cannabis meestal niet gerookt, maar gedronken in thee of ingenomen met een speciale verdamper.

Er is wetenschappelijk bewijs dat medicinale cannabis helpt bij bepaalde aandoeningen:

  • Chronische pijn door bijvoorbeeld aids, kanker of amputatie (fantoompijn)
  • Verminderde eetlust en erge misselijkheid door aids of kanker
  • Ernstige spierkrampen of schade aan het ruggenmerg door de ziekte Multiple Sclerose
  • Het syndroom van Gilles de la Tourette

Hennep

Hennep is veelzijdiger dan de cannabis plant. Deze soort is heel goed bruikbaar voor specifiek de vezels. De laatste jaren is men er ook achter gekomen dat het zo bekende en nieuwe middel CBD (Cannabidiol) in redelijke hoeveelheden aanwezig is in deze vezel hennep. Naast het feit dat er maar zeer weinig psychoactieve stoffen aanwezig zijn in de vezel hennep zijn er ook een aantal varianten vrijgesteld van wetgeving. Deze soorten mogen vrij en openlijk verbouwd worden. Weliswaar uitsluitend en alleen voor de productie van vezel producten. Ik zal hieronder een aantal belangrijke soorten van vezel hennep gebruik wat nader toelichten:

Hennep als voedsel

In veel verschillende internationale keukens wordt hennepolie onder andere gebruikt bij de bereiding van koude gerechten. Het is niet geschikt voor gebruik op hoge temperaturen.

Hennepzaad olie bevat 20% alfa-linoleenzuur en 60% linolzuur. Dit zijn essentiële vetzuren die nodig zijn omdat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken. Bovendien hebben ze een positieve uitwerking op ons cholesterolgehalte.

Hennepmeel wordt gebruikt bij de bereiding van deegproducten omdat het glutenvrij is, wat belangrijk is voor mensen die allergisch zijn voor gluten.

In verschillende landen worden hennepextracten tot bier verwerkt, in sommige andere landen tot alcoholvrije dranken of siroop. Henneparoma is soms moeilijk te onderscheiden van hop, een andere plant uit dezelfde familie die veel vaker in bier voorkomt. Hennepzaad wordt, gepeld of ongepeld, door sommigen mensen gezien als “superfood” en dus gegeten omdat het zorgt voor de goede vetzuur balans en hoogwaardig eiwit.

Hennep voor vezels

In het noorden van Nederland zijn twee hennepvezel verwerkende bedrijven gevestigd namelijk HempFlax en Dun Agro. In deze gebieden en het daaraan grenzende Duitse gebied telen akkerbouwbedrijven hennep als tussengewas op contractbasis voor beide bedrijven. Het grootste deel van de hier geproduceerde grondstof bast vezel wordt geëxporteerd, de overige delen worden verkocht als dier strooisel. Hennep kent talrijke toepassingsgebieden en vormt ook een geschikte lokaal herwinbare grondstof voor bio brandstof.

In zijn ruwe vorm wordt hennepvezel gebruikt als bodembedekking in dierenhokken. Hoewel de vezel licht is kan het toch water en geurtjes absorberen. Daarnaast is de vezel ook slijtvast waardoor er in de hokken geen papperige brij ontstaat. Daarnaast is de vezel onschadelijk wanneer hij wordt gegeten door dieren.

Hennep vezel wordt ook gebruikt voor het afdichten van de verbindingen van (water) leidingen door om de schroefdraad de vezels te wikkelen. Als deze vezels nat worden zetten de vezels uit en zorgen ze voor een goede afdichting. Door de komst van de knel-koppelingen wordt dit nog maar weinig toegepast.

Henneptouw is erg sterk en wordt zowel in de land- als scheepsbouw gebruikt. Het touw wordt als afdichting gebruikt tussen de houten delen van schepen. De productie van het touw is weinig milieubelastend en niet duur maar wel heel duurzaam. Tot heden ten dage worden deze touwen nog met voorkeur gebruikt.

Hennepvezel wordt gebruikt voor de productie van enkele papiersoorten. Onder andere vloeitjes voor tabak worden hieruit vervaardigd. Er zijn ook eeuwenoude geschriften gevonden geschreven of gemaakt op hennep papier.

Tot de Tweede Wereldoorlog was hennep een belangrijke vezel voor het vervaardigen van kleding, naast of in de plaats van linnen en katoen. Al in 600 voor Christus werd dit in China al gebruikt en bereikte Europa in de Middeleeuwen. In een groot deel van de wereld wordt tegenwoordig weer kleding, zoals broeken, jassen, sokken en truien, verkocht, gemaakt van hennepvezels.

Hennep was eeuwenlang het standaard canvas voor zeilen uit de scheepvaart en tenten. De term ‘Canvas’ is dan ook afgeleid van het woord ‘Cannabis’.

Hennep voor cosmetica

Hennepolie wordt gebruikt in schoonheidsproducten voor huid en gezicht. Dit omdat hennepolie een zogenaamde “droge olie” is en daarom makkelijk in de huid binnen dringt.

Hennep voor bouwmaterialen

De houtachtige delen van de hennep kunnen samen met kalk worden gebruikt voor het bouwen van woningen en panden. De houtachtige delen worden dan gemengd met kalk en andere op kalk gebaseerde bindmiddelen. In Frankrijk en Groot-Brittannië werden reeds enkele duizenden woningen met dit bouwmateriaal gebouwd. Een groot voordeel is dat het materiaal een goede thermische massa heeft in combinatie met een goede warmtegeleidings-factor. Meestal wordt er gebouwd met hennep en kalk in combinatie met een last dragende houten regelconstructie.
Hennepvezels worden ook verwerkt in isolatiematerialen voor de bouw zoals bijvoorbeeld isolatiematten voor spouwisolatie.

Hennep voor veevoeder

Hennep wordt al eeuwen gebruikt als veevoeder voor herkauwers. Ook in België zijn er enkele boeren die de gehele plant hakselen en voeren aan koeien, met bijzonder goede resultaten. Verder onderzoek moet uitwijzen of hennep een eiwitrijker alternatief is voor haksel maïs. Voor de bodem en het grondwater zou dat een belangrijke verbetering betekenen.

Hennep als natuurlijke herbicide

In Ontario in Canada wordt hennep weleens gekweekt als natuurlijk herbicide. Cannabis groeit er zo razendsnel dat het niet alleen alle onkruid verdringt, maar ook zichzelf, wat wel natural outcrop genoemd wordt. In een geschikt klimaat hoeft een cyclus ook maar 90 dagen te duren. Ook deze korte levenscyclus is uitzonderlijk en erg voordelig met het gebruik van dit gewas.

Zo zie je maar weer, Hennep wordt al eeuwen gebruikt voor allerlei doeleinden en de verschillende toepassingen van deze zeer bijzondere plant worden met de dag verder uitgebreid.

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (3 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws