graanveld

Hennep vs. Tarwe: waarom je hennepbrood moet proberen

De aarde staat onder druk. Steeds meer gebieden krijgen te maken met uitdroging en vervuiling, en de uitstoot van CO2 vormt voor ons allemaal een risico. Veel mensen proberen al op allerlei manieren hun steentje bij te dragen, door te minderen met vlees en plastic bijvoorbeeld. Maar heb je weleens stil gestaan bij de milieu-impact van je boterham?

Zwakke gewassen

Graanproducten zijn flinke onruststokers als het gaat om duurzaamheid. Eén brood staat namelijk gelijk aan ongeveer een halve kilo carbondioxide. Dat wordt uitgestoten tijdens het groeien van het graan, het malen en meel maken, het verschepen, het bakken en ten slotte het verpakken van een brood. Hoewel dat in het niet valt als je het vergelijkt met de uitstoot van vlees en zuivel, is het voor de verantwoorde eter alsnog wel een belangrijk aandachtspunt.

Granen zijn ook een kwetsbaar gewas. Om te voorkomen dat ze besmet raken met schimmels of aangevreten wordt, wordt het bespoten met allerlei bestrijdingsmiddelen. Buiten dat het sowieso al te betwijfelen is of je pesticide op je eten wilt hebben, komt ook nog eens zo’n 98% van de pesticiden onbedoeld op andere planten- en diersoorten terecht. Vogels en vissen worden bijvoorbeeld vaak door pesticiden vergiftigd.

Daarnaast is graan een dorstig gewas, en trekt het de grond waarop het groeit “leeg”. Zo heeft Saudi-Arabië, een land dat vroeger zelfvoorzienend was in hun graanproductie, inmiddels geen mogelijkheid meer om het te verbouwen: de waterlaag in hun bodem is zo goed als op.

Granen, en met name tarwe, zijn naast lekker dus ook behoorlijk vernielend. Maar wist je dat hennep vroeger veel meer gegeten werd dan nu? Het is op een gegeven moment uit de mode geraakt, maar het is hoog tijd om het terug te brengen!

De opkomst van hennep

Hennep is namelijk géén klimaatvervuiler. De plant neemt veel CO2 op en groeit (meestal) helemaal pesticide-vrij. Het groeit daarbij snel en is een goed ‘tussengewas’, omdat het de aarde niet uitput. Sterker nog: hennep voedt de aarde zelfs bij. Om die reden planten veel boeren het tussen andere oogsten in. Zo kunnen zij hun uitgeputte aarde weer met voeding vullen en verdienen ze ook nog wat aan die tussenpozen, waarin de grond niet geschikt is voor andere gewassen.

We hebben al eerder allerlei redenen om hennepzaad aan je dieet toe te voegen besproken. Veel mensen zien die voordelen in, en hennep wordt dan ook steeds populairder voor allerlei ontbijtproducten. Deze Australische ondernemer maakt bijvoorbeeld zijn eigen hennepbrood. Het is dus allang mogelijk om vaker duurzame hennep te gebruiken in plaats van de gebruikelijke granen. Maar waarom gebeurt dat dan niet?

Wet en onwetendheid

Ten eerste is het voor boeren nog steeds heel moeilijk om hennep te telen. Dit heeft te maken met wetgeving. De Verenigde Staten zijn bijvoorbeeld één van de grote graanproducenten van de wereld, en exporteren ook veel van dat graan. Maar voor hennep is in de VS goedkeuring nodig van de Drug Enforcement Agency (DEA). Hennep wordt dus als een drug behandeld, in plaats van als het nuttige en milieubewuste voedingsmiddel dat het zou kunnen zijn!

In Europa wordt vezelhennep gelukkig wel gewoon als voeding gezien, maar ook hier is het niet zo makkelijk om hennep te introduceren als graanvervanger. Ten eerste wordt er nog te weinig in hennep geïnvesteerd, en is er nog maar weinig machinerie om hennep snel en eenvoudig te oogsten. Sommige boeren oogsten hennep daarom zelfs met de hand. Dat is natuurlijk een kostbaar en tijdrovend proces. Hier zie je een Nederlandse hennepboer die een aangepaste combine gebruikt om de hennep te oogsten.

Daarbij komt nog dat veel mensen nog steeds maar weinig weten over hennep. Dat geldt zowel voor boeren, voor wie het vaak een nieuw gewas is waarvan ze niet precies weten hoe en wat, als voor consumenten.

Het is dus interessant om te weten dat ook wij, in Nederland, de optie hebben om hennepbrood te maken. Voorlopig moet je waarschijnlijk nog thuis met hennepmeel, maar binnenkort neemt hennep hopelijk een grotere plaats op de markt in.

Investeer in entrepreneurs!

Vaagheid en moeilijke regeltjes kunnen demotiverend zijn voor hennep-ondernemers, maar we zien overal dat er door meer vraag ook meer aanbod ontstaat. Probeer dus eens om je broodje te vervangen door een hennepboterham. Zelf maken? Het is heel makkelijk:

Benodigdheden

  • 80 gram hennepmeel
  • 80 gram lijnzaadmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • Theelepel baking soda
  • Snufje zout
  • 4 eieren of ei-vervangers
  • 3 theelepels appelazijn of citroensap
  • 2 eetlepels olie

Meng de droge ingrediënten en meng de natte ingrediënten in een aparte kom. Als alles goed gemengd is, kun je de natte en droge ingrediënten bij elkaar doen. Doe deze in een bakvorm, zet veertig minuten in de oven op 170 graden, en laat dan nog vijftien minuten afkoelen onder een theedoek. Je kunt hennepbrood het beste in de koelkast of een koele, donkere ruimte bewaren. Eet smakelijk!

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws

1
Goedendag 👋,

Waarmee kunnen wij je helpen?
Powered by