poster red de aarde

Vijf manieren om je ecologische voetafdruk te beperken

We zien het vaak voorbijkomen, maar wat is precies een ecologische voetafdruk? En hoe beperk je de jouwe zoveel mogelijk? Hennepplaza heeft tips!

De ecologische voetadruk, of carbon footprint, is de ruimte die jij inneemt als mens op de aarde. De grootte van de voetafdruk hangt af van je levensstijl. Denk aan de hoeveelheid CO2 die je als persoon uitstoot. Een veganist heeft bijvoorbeeld een kleinere voetafdruk dan een fanatieke vleeseter, omdat voor het eerste dieet minder grondstoffen en water verbruikt worden.

Wil jij je ecologische voetafdruk verkleinen en ben je op zoek naar inspiratie? Hennepplaza geeft je graag vijf manieren om jouw CO2-uitstoot te verkleinen:

Beperk je footprint, stop met fast fashion

Ja, het is heel verleidelijk om elk seizoen een nieuwe garderobe te scoren bij zaken als H&M, Bershka en Primark. Die kleren zijn allemaal zo leuk, en ook nog eens goedkoop! Maar de uiteindelijke rekening komt bij de aarde te liggen. Investeer in kwalitatieve, ecologische basics en vul je kledingkast alleen aan als je echt iets nodig hebt. Denk ook aan je schoenen en tassen: er zijn prachtige plantaardige alternatieven voor leren en suède accessoires. Denk bijvoorbeeld eens aan het merk Rawganique.

Laat de auto staan tegen CO2-uitstoot

Iedereen wéét wel dat autorijden slecht is voor het milieu, maar het is soms zo verleidelijk. Snel, warm en droog overkomen is toch net even iets fijner. Maar jaarlijks stoot de doorsnee auto zo’n 3.360 kilogram CO2 per jaar uit. Dat terwijl de milieu-impact van treinreizen (of fietsen natuurlijk) verwaarloosbaar is. Als je het je kunt veroorloven, kun je ook overstappen naar een elektrische auto of…een scooter.

Maak je verzorgingsroutine milieu-proof

Denk je weleens na over de verpakkingen en ingrediënten in je persoonlijke verzorging? Waar komen al die stoffen met moeilijke namen vandaan, en worden de ‘natuurlijke’ ingrediënten in jouw shampoo wel duurzaam geproduceerd? Het is vaak lastig te achterhalen. Probeer eens schoonheidsproducten met hennep in je routine te verwerken. De meeste zijn volledig vegan én ethisch geproduceerd. Hennep is daarbij één van de meest milieuvriendelijke grondstoffen in de cosmetische industrie, en ook nog eens supermild voor je huid.

Kook bewust en beperk je ecologische voetafdruk

Met kleine aanpassingen in je dieet kun je je uitstoot enorm inperken. We hebben al vaker geschreven over de uitstoot van vlees, bijvoorbeeld. Maar wist je dat ook producten als tarwe en olijfolie best vervuilend kunnen zijn? Een paar producten in je keuken omruilen met hennepproducten kan al een verschil maken. Zo kun je je saladedressing baseren op een biologische hennepzaadolie, of je proteïne halen uit hennepzaad. En wat dacht je bijvoorbeeld van een ei-vrije, veganistische henneppasta? Alle kleine beetjes helpen!

Kies voor duurzame, afbreekbare verpakkingen

We gaan landelijk al steeds meer maatregelen treffen om het gebruik van plastic en andere vervuilende verpakkingen tegen te gaan. Je kan die trend thuis makkelijk voorzetten. Ga op zoek naar een eigen draagbare koffiebeker, bijvoorbeeld. Stop met plastic tassen kopen en stap over naar een goede, stevige, eco-shopper of een herbruikbare henneptas. Koop een duurzame broodzak waar de bakker je brood in kan doen. En let op de verpakkingen van de dingen die je echt niet onverpakt kunt kopen. Zijn die recycled of herbruikbaar?

Hopelijk kan je iets met deze tips. Wij doen in elk geval ons best om de wereld met hennep een beetje te verbeteren. Voor meer tips over een duurzame lifestyle en het verkleinen van je ecologische voetafdruk kun je verderkijken op onze andere blogartikelen.

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (Nog geen reviews)
Loading...

Gerelateerd nieuws

Open chat
1
Goedendag 👋,

Waarmee kunnen wij je helpen?
Powered by