Synthetische Cannabinoïden

Het effect van synthetische cannabinoïden

Synthetische cannabinoïden waren oorspronkelijk een eenvoudig mengsel van kruiden in een kleurrijke verpakking, waardoor de illusie ontstond van een onschadelijke, recreatieve drug. Ondertussen zijn er nieuwe generaties van deze drug op straat opgedoken, met minder gunstige effecten dan oorspronkelijk gedacht werd. Synthetische cannabinoïden zijn opeens zo onschuldig niet meer.

Wat zijn synthetische cannabinoïden?

synthetische cannabinoïden?

We spraken op deze blog al vaak over endocannabinoïden (cannabinoïden door ons lichaam aangemaakt) en fytocannabinoïden (plantaardige cannabinoïden, o.a. door de cannabisplant gemaakt), maar naast deze soorten krijgen we ook te maken met synthetische cannabinoïden.

Een synthetische cannabinoïde is geen cannabisproduct, maar een mens-gemaakte chemische kopie dat zich ook verbind aan de receptoren van het endocannabinoïden systeem, net zoals endo- en fytocannabinoïden dat doen. Synthetische cannabinoïden worden gebruikt om een high op te wekken. Ze hebben een affiniteit voor de CB1-receptoren in de hersenen, net zoals THC, waardoor ze een euforische high produceren zonder verdere voordelen te bieden. De high geproduceerd door mens-gemaakte cannabinoïden kan tot 100 keer zo fel zijn dan een high door THC.

Synthetische marihuana

Synthetische cannabinoïden worden meestal op gedroogd en fijngehakt plantmateriaal gesproeid, om zoveel mogelijk op marihuana te lijken. Dit eindproduct wordt daardoor ook wel eens fake-marihuana genoemd.

Vorm, smaak en geur

Synthetische cannabinoïden lijken in niets op de plantaardige of lichamelijke varianten:

effecten synthetische cannabinoïden
Vorm

Deze soort cannabinoïden zijn van nature een olie, hoewel ze ook in vaste vorm voorkomen. Fake marihuana wordt gemaakt van verschillende plantenmateriaal en ziet er daardoor niet uit als echte marihuana. In plaats van de complete cannabisplant, heb je te maken met een mengeling van fijngehakte planten.

Geur

Synthetische cannabinoïden ruiken compleet anders dan echte cannabis. Synthetische wiet heeft meestal een vreemde geur. Het is een mix van de chemische geur van de namaak cannabinoïden en de willekeurige plantensoort die gebruikt werd om marihuana na te bootsen. Daarnaast is nepwiet heel vaak gearomatiseerd.

Smaak
fake cbd

Iedereen die al een keer cannabis heeft geproefd of zelfs nog maar een niet-gefilterde CBD-olie heeft uitgetest, weet dat de cannabisplant een heel typerende smaak heeft die met niets anders te vergelijken valt.

Doordat synthetische cannabinoïden op wat random plantmateriaal worden gesproeid, smaakt het hele zooitje niet naar cannabis, maar naar de plant die gebruikt werd voor het eindproduct. Ook de olie zelf smaakt niet naar de oliën die we allemaal kennen ondertussen.

Zijn synthetische cannabinoïden wel echte cannabinoïden?

Hoe graag we deze vraagstelling ook zouden willen tegenspreken, moeten we tot onze spijt vertellen dat synthetische cannabinoïden inderdaad ook cannabinoïden zijn.

De naam “cannabinoïden” komt eenvoudigweg van de werking van die moleculen: zowel de lichamelijke, plantaardige en synthetische varianten werken op dezelfde manier samen met ons endocannabinoïden systeem. Dat maakt hen allemaal cannabinoïden.

De synthetische high…

fake marihuana

Synthetische cannabinoïden zijn speciaal gemaakt om een THC-high na te bootsen, waardoor de effecten gelijkaardig zijn. Sommige gebruikers zullen zich gelukkig en ontspannen voelen, gaan giechelen, worden erg spraakzaam en krijgen honger. Anderen voelen zich vooral ziek of krijgen te maken met angstaanvallen.

Daarnaast werken deze mensgemaakte cannabinoïden veel sterker in op de receptoren van het endocannabinoïden systeem, omdat er niets is dat hen tegenhoudt (lees ons artikel over endocannabinoïden om meer te weten te komen over hoe sommige endocannabinoïden de andere endo’s reguleren en nuanceren in een prachtig samenspel in ons lichaam en lees alle andere artikelen om te ontdekken hoe fytocannabinoïden datzelfde bij THC doen). Daardoor is het veel makkelijker om een overdosis in te nemen die vele malen sterker is dan eender welke natuurlijke cannabinoïden variant.

Wat zijn de effecten van synthetische cannabinoïden?

Volgende bijwerkingen werden wereldwijd gemeld na het gebruik van synthetische cannabinoïden:

effecten van synthetische cannabinoïden

– duizeligheid
– verward gevoel
– vermoeidheid
– opgewonden gevoel
– geagiteerd gevoel
– agressie
– stemmingswisselingen
– angst
– paranoia
– zelfmoordgedachten
– psychoses
– geheugenproblemen en -verlies
– misselijkheid
– overgeven
– opvliegers
– verhoogde hartslag
– verhoogde bloeddruk
– pijn op de borst
– hartbeschadiging
– hartaanval
– overmatig zweten
– tintelingen in vingers, tenen en spieren
– tremors
– epileptische aanvallen
– hallucinaties
– kneuzingen
– bloedneuzen
– bloedend tandvlees
– bloed ophoesten
– andere onverklaarbare bloedingen
– leverfalen
– acuut nierletsel
– overstimulatie van het serotonine systeem (symptomen: hoge koorts, snelle hartslag, overmatig zweten, agitatie, verwarring, braken, orgaan falen, coma en zelfs dood)

En dat staat allemaal los van de effecten die het random plantmateriaal met zich mee kan brengen. Veel planten zijn niet geschikt voor menselijke consumptie.

Conclusie

fake marihuana

Synthetische cannabinoïden wil je liever niet in je systeem hebben. Ons lichaam heeft een prachtig heelsysteem op cellulair niveau dat gewoon perfect in elkaar steekt. Het produceert endocannabinoïden om dat systeem te activeren en onderhouden en daarnaast heeft de wereld ons planten gegeven die prachtig samenwerken met dat endocannabinoïden systeem.

Ram daar een synthetische boosdoener in die de plek inneemt van de natuurlijke cannabinoïden en de gevolgen zijn niet te overzien. Vergeet niet dat je op cellulair niveau zit, wanneer je met cannabinoïden werkt. Die cellen zijn de bouwstenen van je hele lichaam en moeten met zorg behandeld worden. Een synthetische molecule gaan mengen op celniveau is geen slimme zet.

Wees waakzaam voor goedkope cannabinoïde-producten en zorg er voor dat je geen synthetische cannabinoïden gaat innemen.

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws

Open chat
1
Goedendag 👋,

Waarmee kunnen wij je helpen?
Powered by