Kies voor natuurlijke verzorging!

Een droge huid is één van de meest voorkomende huidproblemen. Schilfers, jeuk en barstjes zijn allemaal kenmerken van een droge huid. Meestal heeft een droge huid invloed op het gezicht, de handen, voeten, armen en benen. Als je weleens last hebt van een droge huid, weet je hoe vervelend het kan zijn.

Wil je een goed werkende, natuurlijke oplossing? Stap over naar natuurlijke huidverzorging met hennepzaadolie en CBD erin verwerkt en wees lief voor je huid. Hoe? Lees verder…

De oorzaken
Wat zijn de oorzaken van een droge huid? Een droge huid wordt technisch gezien veroorzaakt door vochtverlies in de bovenste laag van de huid. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende oorzaken van een droge huid:

 • Klimaat: in een droog klimaat zal de huid automatisch uitdrogen. Woon je in de woestijn of in de bergen? Je huid zal veel droger zijn als je in de bergen of woestijn woont, dan iemand die in een vochtig klimaat leeft. Wat dat betreft hebben we in Nederland wel ‘geluk’, alhoewel de snikhete en kurkdroge zomer van 2018 vast voor heel wat vochtarme huidjes heeft gezorgd…
 • Seizoen: Wist je dat een droge huid vaker voorkomt in de herfst- en wintermaanden? De luchtvochtigheid is dan lager, vooral in het binnenklimaat: mensen gebruiken de verwarming weer dagelijks.
 • Leeftijd: Naarmate we ouder worden, begint onze huid uit te drogen. Dit komt door een paar verschillende factoren. Ten eerste verliezen we de natuurlijke olieproductie als we ouder worden, waardoor de huid uitdroogt. Schade door de zon, verminderde celvernieuwing en veranderende hormonen kunnen ook allemaal bijdragen aan een droge huid als we ouder worden. Als je de 40 bent gepasseerd, bevelen dermatologen doorgaans het gebruik van een dagelijkse vochtinbrengende crème of natuurlijke olie aan.
 • Huidaandoeningen: er zijn bepaalde huidaandoeningen die ook een droge huid kunnen veroorzaken. Atopische dermatitis (ook bekend als eczeem) is er één. Kinderen die last van eczeem hebben, ontwikkelen vaak een droge huid als ze volwassenen zijn. Psoriasis is een andere aandoening die een droge huid kan veroorzaken: vaak gekenmerkt door jeuk, schilfers en wondjes door het krabben.
 • Beroep: Er zijn enkele beroepen die kunnen bijdragen aan een droge huid. Mensen die hun handen de hele dag in water onderdompelen (denk aan verpleegsters, haarstylisten, professionals in de dienstensector, enz.) hebben de neiging om een ​​droge huid te ontwikkelen.
 • Vaak in bad gaan, heet douchen of je handen wassen: Regelmatig in bad gaan, heel heet douchen of je handen vaak wassen in heet water zijn andere factoren die kunnen leiden tot een droge huid.

Wat te doen tegen een droge huid
Een droge huid kan vaak worden verlicht door bepaalde veranderingen in je levensstijl aan te brengen;

 • Niet te vaak douchen

We vinden douchen allemaal zó lekker, dat we gemiddeld vijf tot zeven keer per week douchen en wel 8 minuten of langer. Maar je kunt je huid ook té schoon houden: iedere keer als je je wast, tast je het beschermlaagje bovenop je huid aan. Je huid herstelt zich binnen een paar uur vanzelf, maar ondertussen staat je huid bloot aan irritaties, uitdroging, vuil en bacteriën. Heb je last van een gevoelige of droge huid, psoriasis, acné of eczeem, dan kun je beter maar zo kort mogelijk, niet te heet en niet te vaak douchen. Na het douchen kun je gebruikmaken van vochtregulerende producten om de huid te verzachten en kalmeren.

 • Het beperken van baden tot 10 of maximaal 20 minuten, en zeker nooit langer dan een half uur
 • Gebruik warm water van maximaal 37 graden in plaats van heet water
 • Direct na het douchen of baden een moisturiser of voedende natuurlijke olie aanbrengen
 • Gebruik van zalven of crèmes in plaats van lotions, die effectiever en minder irriterend zijn
 • Gebruik alleen natuurlijke (het liefst ongeparfumeerde) huidverzorgingsproducten
 • Gebruik een luchtbevochtiger tijdens de drogere herfst- en wintermaanden

Verzorging op recept

Hoewel de bovenstaande tips zeker kunnen helpen bij een droge huid, zijn er momenten waarop de droge huid een serieus probleem wordt en professionele hulp nodig heeft. Dan kan er een creme of zalf op recept aanbevolen worden.

Cremes en zalfjes op recept bevatten vaak heftige ingrediënten zoals steroïde (corticosteroïden), vooral in gevallen van eczeem, psoriasis en allergische huidreacties. Andere voorschriften voor droge huid omvatten immuunmodulatoren, zoals tacrolimus (dit zalfje kan zorgen voor trillende handen, hoofdpijn, slapeloosheid en maagdarmklachten – bron) en pimecrolimus (deze kan zorgen voor een branderig gevoel en verkleuring van de huid – bron). Dit zijn ingredienten die niet natuurlijk zijn en die je vanwege de mogelijke bijwerkingen liever niet op je huid smeert.

Bij juist gebruik leiden deze plaatselijke gesmeerde steroïden echter zelden tot bijwerkingen. Het probleem is alleen dat ze worden gebruikt voor acute opflakkeringen. Langdurig gebruik of korte periodes van gebruik die te vaak worden herhaald, kunnen tot behoorlijk ernstige bijwerkingen leiden.

Sommige hiervan zijn:

 • Dunner worden van de huid
 • Branderig gevoel van de huid
 • Roder worden van de huid
 • Meer plaatselijke haargroei
 • Rosacea (rode huid met ontstekingen)
 • Allergische reacties
 • Verhoogde bloeddruk
 • Vocht vasthouden in de benen

Het is niet gek dat steeds meer mensen hier bewust van worden en over willen stappen op natuurlijke middelen om je huid te verzorgen en beschermen. Het is sowieso een goed idee om je huid alleen in te smeren met natuurlijke middelen, vooral als je in je achterhoofd houdt dat het maar 26 seconden duurt voordat de chemicaliën die je op je lijf smeert, in je bloedbaan terecht komen…

De meeste huidverzorgingsproducten zitten boordevol synthetische en schadelijke ingrediënten. De huid is extreem absorberend, veel schadelijke chemicaliën komen rechtstreeks in je bloedbaan terecht. Wil je meer leren hierover? Lees dan dit artikel.

Het is geen wonder dat steeds meer mensen overstappen op natuurlijke verzorgingsproducten.

Stap over naar natuurlijke verzorging

Maak de overstap naar natuurlijke huidverzorging, je huid zal je dankbaar zijn! De producten lijken misschien duurder, maar op de lange termijn ben je een stuk beter uit omdat je huid écht goed verzorgd wordt en je jezelf én daarmee je grootste orgaan gezond houdt.

Waar moet je op letten als je over wilt stappen?

 1. Je motivatie. Je eigen gezondheid, de impact op het milieu, je bent tegen dierproeven – er zijn genoeg redenen waarom je over zou willen stappen. Zodra je je motivatie helder hebt, is het makkelijker om te kiezen of iets meer uit te geven aan goede verzorgingsproducten.
 2. Educatie! Leer etiketten lezen en begrijpen. Zodra je weet welke ingrediënten je het beste kunt vermijden en welke veilig zijn kun je makkelijker het kaf van het koren scheiden. Lees dan ook altijd het etiket of de ingrediëntenlijst voordat je een aankoop doet. Ingrediënten die slecht zijn voor je huid worden vaak onder een alternatieve naam genoemd… let hier dus op! Bekijk een complete lijst hier.
 3. Verander één product tegelijk. Tenzij je over een dikke portemonnee beschikt (of een minimalist bent), kan overstappen naar natuurlijke producten overweldigend zijn. Doe het stapje voor stapje, en stap over zodra een product op is – want zeg nou eerlijk: producten weggooien is ook zonde.

In onze webshop kun je genoeg verzorgingsproducten vinden die veilig zijn voor je huid. We hebben er een paar op een rij gezet voor je:

Bekijk al onze verzorgingsproducten hier!

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws