Hop, het neefje van de cannabisplant

Hop, het neefje van de cannabisplant

Tijd voor een theekransje! We gaan op familiebezoek vandaag naar een verre neef van de cannabisplant: hop!

De hopplant behoort net als onze geliefde cannabisplanten tot de Cannabaceae familie. Deze familie bestaat uit 270 aromatische plantsoorten, waarvan cannabis en hop de 2 bekendste en meest gebruikte soorten zijn. Beide planten vertonen veel gelijkenissen, maar zijn in bepaalde opzichten ook ontzettend verschillend.

Wat is hop?

Hopplanten

Hop is een sterke, kruidachtige klimplant die oorspronkelijk uit Europa komt, maar ondertussen wereldwijd wordt gekweekt. Hop heeft een stevige, harige stengel, die tot wel 7 meter hoog kan klimmen. De plant groeit makkelijk in het wild, maar wordt ook speciaal gekweekt. Hop heeft donkergroene, hartvormige bladeren met fijn getande randen.

De hopbloemen bloeien in de bladoksels, daar waar het bladsteeltje de stengel raakt. De bloemen groeien in pluimen van 6 tot 12 cm lang. Mannelijke planten hebben hun bloemen apart, terwijl vrouwelijke planten meerdere bloemen bij elkaar krijgen, waaruit de typische hopbellen evolueren, de vruchten die typerend zijn voor de hopplant.

Waarvoor gebruiken we hop?

Hopbier

Wanneer je aan hop denkt, zul je het woord hoogstwaarschijnlijk associëren met bier. De hopplant wordt al eeuwen in de bierindustrie gebruikt.

Om bier te maken, heb je drie essentiële ingrediënten nodig: gerst, gist en water. Hoewel de hopplant in de 11e eeuw reeds zijn intrede maakte, werd het pas in de 15e eeuw als vierde ingrediënt geïntroduceerd in het bierbrouwproces. Brouwers gebruiken hop om variaties in bierstijlen te creëren. Het is vooral de lichtgroene, kegelvormige, papierachtige bloem van de vrouwelijke hopplant die bier zijn onderscheidende smaak en aroma geeft.

Terpenen en terpenoïden

Terpenen in hop

Surprise! De hoofdreden waarom ik er vorige week nog eerst snel een artikel over terpenen uit gooide: als we hop met cannabis gaan beginnen vergelijken, gaan we zonder twijfel over terpenen moeten praten. Geen idee wat terpenen zijn? In het vorige artikel staat het hele fenomeen uitgebreid beschreven.

Mensen die de smaak en het aroma van zowel hopbier als cannabis kennen, weten hoe hard beide planten op elkaar lijken qua geur en smaak. Dat hebben ze te danken aan hun gezamenlijke terpenen. Zowel cannabis als hop bevatten grote hoeveelheden beta-pineen, humuleen, caryofylleen en myrceen.

Ook terpenoïden komen in beide planten voor, zoals humulon, die verantwoordelijk is voor de bittere smaak die bij hop hoort. Daarnaast activeert humulon dezelfde receptoren op dezelfde manier als de cannabinoïde THC. 

Gezondheidsvoordelen van hop

Kort gezegd bevat hop een grote hoeveelheid etherische oliën, vitaminen en de flavonoïde xanthohumol, waardoor we kunnen stellen dat de plant ontstekingsremmende, antibacteriële, antivirale en antistollingseigenschappen heeft. Xanthohumol belooft ook veel goeds tegen hartproblemen en kanker.

Stress en angst
Hopplant

Angst en stress zijn voor veel mensen de grootste problemen in onze huidige maatschappij. Studies1 hebben aangetoond dat hop kalmerende effecten heeft op het zenuwstelsel van het lichaam, omdat hop de GABA-receptoren in de hersenen reguleert.

Andere studies2 vertellen dat de hopplant in combinatie met het kruid valeriaan een nog veel effectievere werking heeft als kalmerend middel.

Psychische gezondheid

Hop bevat grote hoeveelheden Xanthohumol. wat je hersenen beschermt tegen oxidatieve stress en beschadiging, welke op hun beurt vitale organen afbreken en chronische ziekten als Parkinson en Alzheimer veroorzaken.

Studies3 brengen Xanthohumol in verband met het beschermen van hersenschade en verscheidene hersenaandoeningen.

Spierontspannend

Hop helpt bij het ontspannen van overbelaste spieren, het verlichten van stijve gewrichten en het voorkomen van spasmen en spiertrekkingen. Het is gemakkelijk verkrijgbaar en wordt in veel pijnstillers gebruikt.

Slaaphulp
Hopbellen

Sinds de 11e eeuw wordt de hopplant al gebruikt in de strijd tegen slaapproblemen zoals insomnia. Vooral in combinatie met valeriaan4. Zoals hierboven al vermeld heeft hop een kalmerend effect op het zenuwstelsel, wat zijn verband met een betere slaap ook meteen verklaart.

Onderzoeken tonen aan dat het innemen van hop zorgt voor een betere slaapkwaliteit5.  

Cardiovasculair

Xanthohumol in hop heeft effect op de gezondheid van het hart. Een studie6 gepubliceerd in 2012 concludeerde dat de flavonoïde een rol kan spelen bij de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten.

Kanker bestrijden

Hop bevat een immense hoeveelheid antioxidanten, stoffen waarvan bekend is dat ze optreden tegen kankercellen.

Daarnaast is ook Xanthohumol een bewezen7 middel tegen bepaalde kankersoorten zoals borst-, baarmoeder- en darmkanker. Er wordt ook vermoed dat de flavonoïde prostaatkanker kan tegenhouden.

(Maag)zweren

Een andere aandoening waar de hopplant reeds in de 11e eeuw voor werd gebruikt, zijn maagzweren. Hop bewijst al 1000 jaar lang dat het effectief werkt tegen deze pijnlijke stress-gerelateerde aandoening. De chemische stoffen in hop staan er om bekend om de bacteriën die maagzweren veroorzaken te doden.

Andere aandoeningen waar hop tegen helpt…
Hop en zonnebloemen

Uiteraard zijn er net zoals bij alle planten, stoffen en chemische verbindingen ook bij de hopplant nog een groot aantal leuke neveneffecten:
– hulp bij menopauze8
– verlichting van allergieën
– erg effectief tegen lepra
– pijnstillend bij tandpijn en hoofdpijn
– vermindering van menstruatiekrampen
– hulp bij ademhalingsproblemen
– verbeteren van het seksleven
– verjongen van je huid
– glanzender haar, zonder schilfers
– ondersteuning bij gewichtsverlies9

Cannahopper, het eerste Nederlandse hennep-bier

cannahopper bier

Op Hennepplaza kan je sinds kort het eerste hennep-bier in België en Nederland vinden, Cannahopper. Gebrouwen in een brouwerij in het Vlaamse Oelegem, is dit bier een prachtig brouwspel van de combinatie hennep en hop.

Het bier bevat verschillende cannabinoïden. Cannahopper maakt gebruik van het verschil tussen hennep en marihuana en brouwt hun bier van THC-arme hennepplanten, waardoor THC niet aanwezig is in de drank. Een heerlijke zoete diepe smaak maakt dit bier een echt liefhebbers bier.

Wees er snel bij, want op = op!

Hopbier, cheers
Bronnen

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18308492
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15254851
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25587858
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20628685
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3399866/
6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22611436
7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15231405
8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17088409
9 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22640929

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws

Open chat
1
Goedendag 👋,

Waarmee kunnen wij je helpen?
Powered by