Gezonde oliën

Hennepzaadolie vs. De Rest: welke olie is het best?

We hebben al eerder geschreven over hennepzaadolie als schoonheidsproduct. Maar je kunt deze olie natuurlijk ook gewoon in de keuken gebruiken. Hennepolie is een lekkere, beetje nootachtige olie die je in veel verschillend gerechten kunt verwerken. Alleen de vraag is nu: is hennepzaadolie daadwerkelijk beter dan andere oliën?

In deze blog vergelijk ik hennepzaadolie met twee andere oliën die erom bekend staan gezond te zijn: lijnzaadolie en olijfolie. We slaan het aspect van duurzaamheid daarbij natuurlijk niet over! Welke olie is nou het best voor jou én voor het milieu?

Hennepzaadolie, lijnzaadolie en olijfolie worden geassocieerd met vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Zo zouden alle drie de oliën bijvoorbeeld een cholesterolverlagende werking hebben. Over lijnzaad- en hennepolie wordt gezegd dat ze je hormonen in balans kunnen brengen. Ook wordt van alle drie gedacht dat ze positieve effecten hebben op je huid, haar en nagels.

Hieronder heb ik een beknopt overzichtje gemaakt met de voor- en nadelen van hennepzaadolie vergeleken met andere oliën. Lees hier onder verder wat de oliën voor jou én voor de natuur kunnen betekenen, en welke van deze drie je het beste zoveel mogelijk kunt vermijden.

Swipe naar links en rechts

HennepzaadolieOlijfolieLijnzaadolie
Beste verhouding van omega-6 en omega-3Meeste omega-9Meeste omega-3
Alle negen essentiële aminozurenSlechts zeventig procent van de essentiële aminozurenGeen stearidonzuur
Het minst verzadigde vetEenzijdige vettenPrima mix van vetten, maar wel meer verzadigd vet dan hennepzaadolie
Teelt reinigt de bodem, heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig, grote hoeveelheden olie per plantTeelt veroorzaakt droogte, bodemerosie, woestijnvorming en vervuiling door bestrijdingsmiddelenVergelijkbaar met hennep, maar heeft meer bestrijdingsmiddelen nodigen is minder effectief als bodemreiniger
Kan niet tot meer dan 50 graden verhit worden, dan breken goede stoffen afJe kunt ermee koken en bakkenNiet geschikt voor koken en bakken
Twee maanden houdbaarWordt na twee jaar smakeloos, maar is onbeperkt houdbaarDrie maanden houdbaar

Olijfolie

Olijfolie bevat een flinke dosis antioxidanten (zoals vitamine E en K), en staat bekend als een huis-tuin-en-keuken wondermiddeltje. Het heeft, net als hennepzaadolie, een ontstekingsremmende werking en een positieve invloed op de bloedsomloop. Wetenschappers vermoeden zelfs dat olijfolie kan helpen tegen ziektes als diabetes, artrose en Alzheimer.

Olijfolie is helaas niet zo goed voor de aarde als het is voor jou. Er komt namelijk veel afval vrij bij de oogst en productie van olijfolie, zowel organisch als chemisch. De bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt bij het telen van olijven komen bovendien grotendeels in het water en de grond terecht, waardoor het ecosysteem wordt aangetast. Daarbij is de teelt ook erg slopend: olijfbomen putten de grond uit en dat veroorzaakt bodemerosie. In een enorm snel tempo worden bomen gekweekt en weer weggehaald, waardoor er na enige tijd op voormalige plantages een soort woestijnvlaktes ontstaan, waar niks meer kan groeien.

Voordelen

 • Olijfolie is de enige van deze oliën die je kunt verhitten voor koken en bakken, zonder dat het de werkzame stoffen beschadigt
 • Je kunt olijfolie eindeloos bewaren

Nadelen

 • De olijfolie-industrie is een megavervuiler
 • Olijfbomen maken de bodem ongeschikt voor gebruik
 • Olijfolie bevat niet alle essentiële amino-zuren
gezonde oliën

Lijnzaadolie

Lijnzaadolie heeft ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als olijfolie. Het aantal amino-vetzuren in lijnzaad is bovendien wat gevarieerder en hoger, wat extra kan helpen bij het verlagen van je cholesterol.

Qua duurzaamheid is lijnzaadolie al een veel beter alternatief dan olijfolie. Het gewas waar het vandaan komt is, net als hennep, in staat om vervuilde bodem een beetje schoon te krijgen. Hoewel lijnzaad niet pesticide-vrij is, is het aantal bestrijdingsmiddelen dat er voor nodig is niet hoog, hoewel het nog geen concurrent is voor hennep. Lijnzaad gebruikt wel weer minder water dan hennep, waardoor deze plantjes op een vergelijkbaar resultaat uitkomen op het gebied van duurzaamheid. Lijnzaad moet alleen helaas wel geïmporteerd worden, wat zorgt voor bijkomende transport-uitstoot.

Wat ook jammer is aan lijnzaadolie is dat er cyanogeen in zit. Dit kan in grote hoeveelheden giftig zijn, dus je moet met lijnzaad oppassen qua dosering. Ook veroorzaakt lijnzaad bij relatief veel mensen darmproblemen.

Voordelen

 • Het is een behoorlijk duurzaam product

Nadelen

 • Het is niet geschikt om mee te koken of bakken
 • Het veroorzaakt vaak maag- en darmklachten

Hennepzaadolie

Bolletjes eigenschappen hennepzaad

Uiteraard kan ik hier niet om hennepzaadolie heen. We hebben op Hennepplaza al eerder uitgebreid geschreven over de gezondheidsvoordelen van hennepzaad. Op het gebied van gezondheid heeft hennepzaad in elk geval een groot voordeel ten opzichte van de andere twee oliën: het bevat namelijk complete eiwitten. Dit zijn alle essentiële aminozuren die we als mensen niet zelf kunnen aanmaken. Hennepzaad is daarmee één van de zeldzame plantaardige bronnen van compleet eiwit. Dit maakt het een extra goede toevoeging aan het dieet van veganisten en vegetariërs. Hennepzaadolie bevat bovendien ook minder verzadigde vetten dan de andere twee oliën.

Van alle gewassen die we hier hebben besproken, is hennepzaad bovendien het minst bodemvervuilend. Hennep groeit supersnel en heeft door de onkruid-achtige samenstelling geen enge pesticiden nodig om gezond te blijven. Hennepzaad groeit gelukkig ook in eigen land! En hoe minder import, hoe minder vervuiling! Wel is een nadeel van hennepzaadolie dat het vrij beperkt houdbaar is.

Voordelen

 • Hennepzaad heeft de beste balans van aminozuren
 • Alle essentiële vetzuren zitten erin
 • Het is de meest duurzame optie

Nadelen

 • Het is niet geschikt om mee te koken of bakken
 • het is niet zo lang houdbaar

Kortom: op het gebied van duurzame en milieubewuste voeding zijn er betere alternatieven dan de populaire olijfolie. En, het moet gezegd worden: hennepzaadolie komt toch echt het beste uit de bus. Een ecologisch verantwoord alternatief voor het milieu, de gezondste optie voor jou! Bekijk ons assortiment aan hennepzaadolie hier.

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws