De eerste hennepwoning in Oude Pekela

Duurzaam en energiezuinig bouwen is heel belangrijk voor onze wereld. Iedereen is steeds meer op zoek naar de meest gezonde, ecologische bouwproducten en materialen. Dit kunnen innovatieve nieuwe producten zijn, maar blijken ook materialen die al eeuwen lang worden gebruikt.

Een goed voorbeeld van een materiaal dat al eeuwen lang wordt gebruikt is hennep.

Dit heeft geleid tot de eerste hennepwoning in Nederland. Deze woning is te bezichtigen aan de Raadhuisweg 11 in Oude Pekela. De hennepwoning is in de zomer van 2012 gebouwd op basis van prefab. Prefab houdt in dat onderdelen vooraf zijn gefabriceerd en daarmee gereed zijn voor gebruik.

Dunagro is al sinds 2009 bezig met het ontwikkelen van een woning gemaakt van hennepbeton. Hennepbeton is een mengsel van hennephout, natuurlijke lijm en water. Na onderzoek en proefnemingen is Dun senior erin geslaagd een mortel met onder andere kalk, water en hennephout te fabriceren om deze vervolgens te verwerken tot stevige bouwpanelen. Het huis aan de plaatselijke tuinbouwwijk heeft muren en een dak van dit materiaal. In de woning zijn de muren, het dak, de binnenmuren en de verdiepingsvloeren allemaal van hennep. De woning ventileert zichzelf. Er zit wel een ventilatie in omdat het verplicht is, maar dat is volgens Dun eigenlijk niet nodig. Inmiddels is achter de woning een tweede hennephuis in aanbouw.

Bouwen met hennep heeft volgens Dun alleen maar voordelen. Het is aardbevingsbestendig, heeft een zeer goede isolerende werking en de panelen zijn vrij eenvoudig te maken. Voor landbouwers geldt hennep als een zeer voordelig product dat weinig water, geen bestrijdingsmiddelen en nauwelijks kunstmest nodig heeft.

Het maken van woningen van hennepbeton is niet nieuw en wordt over de hele wereld gedaan. Wat wel nieuw is is het prefab bouwen van woningen gemaakt van hennepbeton.  Dit heeft een groot voordeel voor het bouwen van hennepwoningen. Het prefab bouwen gaat vele malen sneller, waardoor het veel voordeliger is.

De vele voordelen van een prefab hennepwoning zijn:

  1. hoog isolatievermogen (zowel temperatuur als geluid)
  2. CO2 negatief (hennepbeton verwijdert meer CO2 uit de atmosfeer dan dat het CO2 erin stopt
  3. dampopen (voor afvoeren van vocht)
  4. 100% natuurlijk
  5. brandwerend (door de lijm)
  6. lage dichtheid
  7. korte bouwtermijn op locatie
  8. betaalbaar

Bij Dun Agro zijn de mogelijkheden voor het bouwen met hennep zeer uitgebreid. Albert Dun is een half leven bezig met hennep en zit achter de bouw van de woningen. De verwachting is dat ze willen laten zien dat het mogelijk is allemaal. Ze worden ok benaderd door wat grotere bouwondernemingen, om te kijken wat er mogelijk is. DunAgro’s volgende stap is een aanbouw op Hoogezand.

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2018/eerste-prefab-hennepwoning-ter-wereld-staat-in-oude-pekela/?

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws