brood maken hennepzaad

Recept: Hennepbrood met hennepzaad – basisrecept

In onze receptenweek kan een recept voor hennepbrood met hennepzaad niet ontbreken! Hennepbrood is een heerlijke en makkelijke manier om meer hennep in je dieet te krijgen.

Hennepzaad

hennepzaad hennepolie

Hennepzaad is rijk aan essentiële vetzuren als Omega-6 en 3, ze zijn een complete bron van eiwitten en bevatten alle 9 essentiële aminozuren, ze bevatten vitamine E, fosfor, kalium, natrium, magnesium, zwavel, calcium, ijzer en zink, zijn een goede bron van arginine en gamma-linoleenzuur, bevatten veel vezels, etc…

Hennepzaad is een ongelooflijke aanwinst voor je dieet en een ingrediënt die in iedereen in zijn keukenkast moet hebben staan. In hennepbrood is hennepzaad een must!

Hennepzaadolie

Ook hennepzaadolie kan gebruikt worden in hennepbrood in plaats van de andere vetten die je anders zou gebruiken. Hennepzaadolie wordt uit hennepzaden geperst en bevat dus een groot deel van de voordelen die hennepzaden ook bevatten.

Hennepmeel

hennepmeel

De vezelresten die overblijven nadat de olie uit de hennepzaden geperst werd worden niet weggegooid, maar fijngemalen tot hennepmeel. Zaden waar de olie nog niet is uitgehaald, zijn niet geschikt om hennepmeel van te maken. Net als andere noten en zaden vormen ze dan een soort zadenpasta wanneer ze geheel vermalen worden. De olie moet er dus eerst uit.

Het grootste voordeel van hennepmeel is dat het glutenvrij is en een immense bron aan eiwitten bevat. Een nadeel is dat hennepmeel niet rijst, waardoor je in gebakken goederen zoals hennepbrood een deel van het meel moet vervangen door andere meelsoorten.

Recept: Hennepbrood basisrecept

Ingrediënten voor 1 portie:
– 2 ½ cups speltmeel
– ½ cup hennepmeel
– 2 tl gist
– 1 cup warm water (35-40°)
– 1 el hennepolie
– 1 tl zout
– ⅓ cup hennepzaad

Instructies:
1. Doe het water in een kom en sprinkel er de gist bovenop. Laat 5-10 minuten staan. Als het goed is, gaat de gist activeren en bubbels maken. Om de gist beter te activeren, kan je eerst een paar sprinkels suiker aan het water toevoegen.
2. Meng de spelt- en hennepmeel onder elkaar.
3. Voeg de hennepolie aan het gistmengsel toe.  
4. Voeg ook de meelsoorten en het zout aan het gistmengsel toe. Doe dit beetje per beetje, met tussendoor mengen, in plaats van alles in 1 keer.  
5. Kneed het hennepbrood voor minstens 15 minuten tot het compleet egaal is.
6. Leg terug in de kom en bedek met een propere keukendoek. Laat 2u rijzen.
7. Verwarm de oven voor op 180°C.
8. Kneed het deeg even goed door, meng het met het hennepzaad en plaats het hennepbrood in de gewenste bakvorm.
9. Bak het hennepbrood in een uurtje klaar.

hennepbrood met hennepzaad

Variaties

Dit basisrecept kan je uiteraard op verschillende manieren uitbreiden. Doe er wat rozijnen bij, gebruik wat meer of minder hennepmeel, voeg chocolade toe… maak er je eigen creatie van.

Hennepmeel, -zaad en -olie bij Hennepplaza

Hennepplaza heeft verschillende soorten hennepmeel, hennepzaad en hennepolie in het assortiment:

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws