hennep wol kleding

Hennep verovert de handwerk wereld

Ondertussen alweer 15 jaar geleden droeg ik mijn oudste dochter in mijn buik, de magische periode die mij een moeder maakte. Ik was nog erg jong, amper 18 jaar, maar maakte me toen al jaren warm voor het milieu, duurzaamheid en minimalisme. Als middelbare tiener was ik actief lid van de milieugroep op school die streed voor een meer milieubewustere aanpak binnen de schoolmuren. Milieubewustzijn was een deel van mij. Ik zag de problemen in de wereld en wilde die dolgraag oplossen. Het was dan ook niet meer dan logisch dat wij als ouders voor een duurzame en ecologische aanpak gingen voor ons kindje. Wasbare luiers, herbruikbare doekjes, duurzame wollen en hennep kleding, een fietskar en geen auto… het was belangrijk voor ons. In diezelfde periode leerde ik handwerken en zelf de kleding en benodigdheden van mijn kindje maken. Wol, hennep en andere natuurlijke vezels waren mijn handwerk go to…

Hennep als textielvezel

Dat hennep als textielvezel heel veel beloftes waar maakt, is een welgekend feit. Hennep is alles wat synthetische vezels niet zijn en laat ook de katoenwereld ver achter zich wanneer het gaat over duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Van minder watergebruik tot een snelle oogst en een inwendig ongediertebestrijdingssysteem, hennep toont veel mogelijkheden om in de toekomst dé textielvezel te worden.

Hennepkleding

Onze tweede dochter werd 1,5 jaar na haar zus geboren en was zowel emotioneel als lichamelijk een ontzettend gevoelige baby. De wollen kleding van haar zus kon ze niet dragen, daar reageerde ze erg op. Mijn handgemaakte verzorgingsproducten moesten aangepast worden naar versies zonder etherische oliën en zelfs luiers moesten we in het algemeen overboord gooien omdat zowel de wasbare als wegwerp exemplaren open wonden veroorzaakten. Dat soort gevoeligheid dus.

Katoenen kleding was een optie, maar onze wereld veranderde helemaal toen we hennepkleding ontdekten.

Hennep als handwerk materiaal

Het idee om zelf kleding te gaan maken van hennep ontstond tegelijkertijd. In die tijd was het zelfs eenvoudiger om aan hennep stof voor handwerk te raken dan aan hennep kleding. Dat is nu helemaal anders natuurlijk met de snelgroeiende hennep kleding markt, maar 13 jaar geleden was de hennepwereld zo uitgebreid nog niet.

Mijn zoektocht naar hennep voor mijn handwerk hobby werd een leuke obsessie en bracht mij op volgende ideeën:

Hennep Spinnen
hennep handwerk spinnen

Als ik iets doe, doe ik het meteen compleet en goed. Ik hou niet van half werk. Enkel leren breien of naaien was nooit genoeg voor mij; ik wilde alles leren. Dingen als vanzelfsprekend zien, zit niet in mij. Ik wil weten waar mijn voeding vandaan komt, ik wil weten hoe mijn kleding gemaakt werd… ik wil mezelf inleven in de dingen die normaal zijn in ons leven en ontdekken hoeveel moeite die normaliteit voor een ander gekost heeft. Enkel door bewust te zijn van dit soort dingen kan je het nodige respect opbrengen voor de aarde en onze medemens.

Ik heb mezelf dus leren spinnen. Het begon met informatie opzoeken en filmpjes kijken, maar ik was al snel gebeten door de bekende spinmicrobe. Wat een verslavende hobby!

Hennep leren spinnen als handwerk hobby was een… euhm… uitdaging. Voor de spinners onder ons: het werkt op dezelfde manier als vlas spinnen. Erg tijdrovend en absoluut geen beginnerstechniek, maar ongelooflijk bijzonder! Het uiteindelijk resultaat viel in eerste instantie ontzettend tegen toen. Hennep vezel is zacht, maar eens gesponnen krijg je de structuur van een typisch hennep touw. Absoluut niet bruikbaar om kleding van te gaan maken. Gelukkig ben ik goed in out-of-the-box denken.

Hennep verven
hennep verven

Een van mijn favoriete handwerk hobby’s is textiel verven. Ik hou van het spelen met kleuren en heb het altijd een vorm van therapie gevonden. Heerlijk is het! Ook de techniek zelf is ontzettend interessant. Plantaardige vezels verf je anders dan dierlijke vezels, het is een kunst die je leert met vallen en opstaan. De techniek hangt ook af van de verfstoffen die je gebruikt. Je kan verven met synthetische verfstoffen of je kan gaan voor het authentieke verven met planten.

Een plantaardige vezel als hennep verf je op dezelfde manier als je katoen verft: stof/garen laten weken in een beitsmiddel, kleurstof uitkiezen en klaarmaken, gebeitste stof in het kleurmiddel, aan de kook brengen, spoelen, fixeren. Het is eenvoudiger uitgelegd dan het proces uiteindelijk is, maar het geef zoveel voldoening. Hennep en andere vezels verven is een van mijn handwerk favorieten.

Breien en haken
hennep breien haken handwerk

Zelfgesponnen hennep garens voelen nogal touwachtig en zijn daardoor heel fijn voor tassen en huisaccessoires. Ik heb hier prachtige hennep handwerk mandjes staan die onze omgeving decoreren.

Voor kleding vond ik mijn zelfgesponnen garens niet geschikt. En ook gekochte garens waren 10 jaar geleden niet zacht genoeg om kleding van te maken. Ondertussen zijn de hennep garens geëvolueerd en zijn er gemengde garens op de markt die wél geschikt zijn voor kleding. Hier heb ik nog geen persoonlijke ervaring mee, maar hoop ze in de toekomst uit te testen. Vooral de hennep-brandnetel en hennep-zeewier garens die ik onlangs ontdekt heb, lijken me heel interessant!

Weven
hennep weven

Als zelfgesponnen garen zo hard voelt, hoe komt het dan dat hennep kleding zo zacht is? Wel… met de hand kan je moeilijk zo’n dunne draden spinnen als een industriële machine kan. In principe is het mogelijk, zo’n dunne draden spinnen op een spintol of spinnenwiel, maar daar ben ik alleen met wol al in geslaagd, niet met plantaardige vezels.

Machinaal gesponnen garen is ontzettend dun, wat een fijne basis is voor een geweven stof. En ook hennep weven kan je als handwerk uitoefenen. Hennep weefgarens zijn ontzettend makkelijk te vinden online, waardoor je thuis heerlijke hennep stoffen kan gaan weven.

Naaien
hennep naaien handwerk wasbare luier
Archief foto uit eigen collectie van 10 jaar geleden. Hennepluier met bontgekleurde katoenen buitenkant.

Die hennep handwerk stoffen kan je dan gebruiken om hennep kleding en accessoires van te naaien. Ook voor de niet-wevers is naaien met hennep een mogelijkheid. De hennepstoffen markt was 10 jaar geleden al druk bezaaid, maar is nu nog groter geworden. Er zijn meer leveranciers die hennep stoffen leveren dan dat er hennep kleding verkocht wordt. Heerlijk voor zij die graag aan handwerk doen! Zelfgemaakte kleding is sowieso al een leukigheidje, maar zelfgemaakte hennep kleding is helemaal bijzonder!

Ik maakte vroeger veel van de wasbare luiers voor onze kinderen zelf, verkocht in een eigen kleine webshopje zelfs nog enkele jaren handgemaakte hennep luiers toen de wasbare luiermarkt nog niet zoveel spelers had. Enkel de buitenlaag was dan van katoen gemaakt, zodat ik er de meest leuke kleurtjes en figuurtjes op kon zetten. De binnenlaag werd gemaakt van een heerlijk zachte hennep tricot en de vulling was een combinatie van hennep flanel en hennep fleece.
Of wat dacht je van draagdoeken van hennepstof? Een heerlijk materiaal om rond mijn baby’s en mij te wikkelen. Bestond Hennepplaza toen al maar! Ik had zonder twijfelen mijn producten hier aangeboden!

Vilten

Vilten is altijd een leuke bezigheid. Plantaardige vezels vilten is niet echt een mogelijkheid, maar ik gebruik ze als textuur tussen de verschillende wolsoorten. Ook hennepvezels kan je hiervoor gebruiken. Zo kan hennep ook een deel uitmaken van je vilt handwerk.

Hennep buiten de textiel handwerk wereld

Ook buiten de textiel handwerk wereld kan hennep gebruikt worden. Zo zie ik wel eens hennephout voorbij komen waar de mooiste handgemaakte producten van gemaakt worden! Mijn zoontje heeft zo een hennephouten ridderzwaard en -schild dat we ooit eens bij een handwerker kochten.

En ook in de voeding handwerk wereld wordt hennep regelmatig gebruikt. Hou hiervoor deze blog in het oog volgende week!

hennep houtbewerking

Hennep handwerk bij Hennepplaza

Ook bij Hennepplaza kan je een aantal leuke hennep handwerk producten ontdekken. Verschillende verkopers hebben de leukste henneptextiel in ons assortiment gezet, zodat handwerkers hier hun vleugels kunnen uitslaan.

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws