hennep in een vegetarisch of veganistisch dieet

Hennep in een vegetarisch of veganistisch dieet

Deze week is het de internationale week zonder vlees. Het perfecte moment om eens te schrijven over wat hennep kan bijdragen aan een vegetarisch of veganistisch dieet. Mensen die geen vlees en/of zuivel eten, springen vaak bewuster om met hun voeding. Het is nu eenmaal een feit dat je bepaalde vitaminen en mineralen makkelijker uit dierlijke voeding haalt, ook al verteert ons lichaam dit niet zo goed. Mensen die kiezen voor een plantaardig dieet hebben nog steeds dezelfde voedingsstoffen nodig als anderen en gaan dus bewuster kiezen wat ze juist eten. Zo kunnen ze voordelig genieten van een gezondere voedingswijze terwijl ze toch alle benodigde voedingsstoffen binnen spelen. Hennep is een bron van vele verschillende vitaminen en mineralen en kan een grote meerwaarde zijn voor zij die geen vlees eten. Laten we eens onderzoeken wat hennep voor een vegetarisch of vegan dieet kan betekenen.

De voordelen van een vegetarisch of veganistisch dieet

vegetarisch of veganistisch dieet

Van alle diëten die worden aanbevolen om chronische ziekten zoals obesitas, hypertensie, hart- en vaatziekten, en diabetes te beheersen en te voorkomen, is de meest effectieve een plantaardig dieet.

Verminderd risico op hartaandoeningen

Een studie met meer dan 200.000 deelnemers analyseerde het verband tussen hun dieet en hart- en vaatziekten. Ze ontdekten dat een plantaardig dieet geassocieerd is met verminderde hypertensie, lager cholesterol, beter gewichtsbeheer en een verminderd risico op hartaandoeningen.

Minder kans op diabetes

Studies hebben aangetoond dat vegetariërs en vegans maar de helft van het risico op diabetes hebben dan degenen die regelmatig vlees eten.

Hulp bij afvallen
plantaardig dieet

Een vegetarisch of vegan dieet is een grote hulp bij afvallen. Ons lichaam verteert plantaardige voedingsstoffen veel makkelijker dan dierlijke proteïnen en kan dus meer aandacht steken in de dingen die belangrijker zijn. Studies tonen dat een plantaardig dieet, wanneer goed en evenwichtig uitgevoerd, obesitas kan voorkomen en genezen.

De kans op kanker verminderen

Dierlijk voedsel is in verband gebracht met darm- en borstkanker. Een whole-food, plantaardig dieet is de beste manier om kanker te vermijden.

Het voorkomen van blindheid

De vier belangrijkste oorzaken van blindheid zijn staar, glaucoom, leeftijdsgebonden maculadegeneratie en diabetische retinopathie. Dit alles kan worden voorkomen of verminderd door een gezond plantaardig dieet te eten.  

De voedingsvoordelen van hennep

hennep bij een vegetarisch of veganistisch dieet

Hennep toevoegen aan je vegetarisch of veganistisch dieet heeft vele verschillende voedingsvoordelen:

Een complete bron aan eiwitten

Een van mijn persoonlijke favoriete voordelen van de hennepplant is dat de zaden een complete bron van eiwitten zijn. Dit betekent dat ze alle 20 essentiële aminozuren bevatten.

Aminozuren zijn de bouwstenen voor alle eiwitten. Het lichaam kan sommige van deze zuren niet produceren, dus we moeten ze via onze voeding opnemen. Relatief weinig plantaardig voedsel is een complete eiwitbron, waardoor hennep zaden een waardevolle aanvulling zijn binnen een vegetarisch of veganistisch dieet.

Essentiële vetten

Voldoende essentiële vetten uit je voeding halen is best een uitdaging voor vegetariërs en veganisten. Planten bevatten minder omega-3-vetzuren dan voedsel van dierlijke oorsprong. Hierdoor moet je een grotere hoeveelheid voeding nuttigen om voldoende omega vetzuren te verwerken.

Je lichaam heeft omega-3-vetzuren nodig om te functioneren. Samen met omega-6-vetzuren leveren omega-3-vetten energie voor het lichaam en zijn ze betrokken bij verschillende functies in uw hart, bloedvaten, longen, immuunsysteem en endocriene systeem. Omega-3 vetzuren spelen ook een belangrijke rol bij het vormen van de structuren van celmembranen.

Hennep bevat de perfecte verhouding omega-3- en omega-6-vetzuren. Ook om deze reden is hennep een fijne aanvulling op je vegetarisch of veganistisch dieet.

Hoog ijzergehalte
Boerenkool, kale

IJzer is een belangrijk onderdeel van hemoglobine, de stof in uw rode bloedcellen die zuurstof door uw lichaam transporteert. Zonder voldoende ijzer is uw lichaam niet in staat voldoende rode bloedcellen aan te maken om zuurstof te vervoeren.

Bij een plantaardig dieet heb je twee keer zoveel ijzer nodig dan wanneer je vlees eet. Hennep zit boordevol ijzer. Daarnaast zit er ook een grote hoeveelheid vitamine C in, wat de ijzeropname in je lichaam nog extra bevordert.

Antioxidanten

Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke moleculen die we vrije radicalen noemen. Hennep bevat verschillende antioxidanten die een belangrijke rol spelen in ons lichaam. Vitamine E, bijvoorbeeld, is een van de belangrijkste antioxidanten die we kennen en die in grote aantallen voorkomt in de hennepplant. Vitamine C heeft een antioxiderende rol in witte bloedcellen. Ook dit komt in grote mate voor in hennep. Selenium staat eveneens bekend om zijn antioxiderende eigenschappen.

Daarnaast bevat hennep flavonoïden en terpenen, stoffen de geur, kleur en smaak van hennep veroorzaken en tegelijkertijd een antioxiderende, ontstekingsremmende en antischimmel rol vervullen.

B-complex vitaminen
hennep in een plantaardig dieet

Een van de moeilijkste vitaminen om via een plantaardig dieet in je lichaam te krijgen, is vitamine B12. Er zijn maar heel weinig planten die deze vitamine bevatten, maar hennep is er eentje van. Hennep is ideaal voor een vegetarisch of veganistisch dieet, omdat het een plantaardige bron van B12 is. Daarnaast bevat hennep ook andere B-complex vitaminen, zoals B6, riboflavine, thiamine en niacine.

Manieren om hennep aan je vegetarische of veganistische dieet toe te voegen

Hennep kunnen we op verschillende manieren aan ons vegetarisch of veganistisch dieet toevoegen. Dit kan in de vorm van hennepzaad, hennepolie en hennepproteïne. Er bestaat hennepmelk, henneppasta, hennepkoffie, hennepthee en zelfs hennepsnoep en -koekjes of -chocolade.

Er zijn talrijke manieren om hennep aan je dagelijkse plantaardige dieet toe te voegen. De ene manier beter dan de andere, de andere manier leuker dan de ene. En dan hebben we het nog niet over alle soorten CBD-producten die een mooie aanvulling kunnen zijn.

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws