hennep brandstof

Hennep brandstof: een milieuvriendelijke oplossing

Anno 2019 hebben we enkele problemen te verwerken die de generaties voor ons niet hadden. De gezondheid van onze aarde gaat in sneltempo achteruit en er zijn geen instant oplossingen voor. Het beste dat we kunnen doen is om met z’n allen aan de alarmbel te trekken voor het te laat is en we ‘the point of no return’ bereiken. Een van de grootste problemen die onze aarde aantasten is ons overmatige gebruik van fossiele brandstoffen. Kolen, gas, olie… allen hebben ze een eindige voorziening. Er wordt vermoed dat we geen halve eeuw meer te gaan hebben, alvorens de aarde is onttrokken van haar grondstoffen. Daarnaast heeft de verbranding van deze fossiele brandstoffen ook een heel deel negatieve gevolgen voor onze planeet. Tijd dus om op zoek te gaan naar alternatieven! Wist je dat hennep als bio brandstof kan dienen? Hennep brandstof kan de gamechanger zijn die we nodig hebben…

Henry Ford

hennep cannabis jamaica vlag

Het idee om brandstof te maken uit hennep olie dateert uit de tijd waarin Henry Ford de eerste auto uit hennepplastic maakte. Ik sprak hier al eens eerder over in een artikel over de verschillende toepassingen van de hennepvezel, maar ik wil er in de toekomst nog eens een volledig artikel aan spenderen. Lang verhaal kort: Henry Ford, de beroemde automaker, creëerde een wagen volledig gebouwd uit hennepplastic. Er zijn video’s beschikbaar waarop te zien is hoe hij met een bijl op de wagen in sloeg om aan te tonen dat zijn hennepplastic sterker was dan de carrosserie van een gewone auto. De auto komt er zonder schade vanaf. Hennepplastic blijkt dus een prachtig alternatief te zijn voor de plastic die wij kennen.

De eerste hennep brandstof
Hennep brandstof

Die auto van Ford was niet alleen van hennepplastic gemaakt, maar reed ook op hennep brandstof. Echter bleek onze favoriete plant een gevaar te betekenen voor de pas ontdekte ruwe olie industrie van dat moment, waardoor het verhaal van de hennepauto van Ford maar een kort leven was beschoren. Zowel de auto als de hennep brandstof werden niet in productie gebracht. In de plaats daarvan kregen we ruwe olie, plastic, een verbod op cannabis en een hele War on Drugs op ons dak. Ford’s hennep ideeën hebben precies op een paar tenen getrapt.

Hennep als brandstof

Hennep kan brandstof leveren via 3 verschillende processen.
– Hennep biodiesel – gemaakt van de olie uit hennepzaad.
– Hennep ethanol/methanol – gemaakt van de gefermenteerde stengel.
– Gas en diesel – met behulp van verdamping of pyrolyse.

Hennep biodiesel
biodiesel

Biodiesel wordt geproduceerd door hennepzaden te persen en zo hun oliën en vetten eruit te halen. Deze olie wordt dan gemengd met een alcoholoplossing en een katalysator om zo een bruikbare hennep brandstof voor de auto te maken.

Hennep biodiesel is een gemakkelijk alternatief voor alles wat er nu op de markt is. Indien correct verwerkt, kan de biodiesel in onze bestaande dieselmotoren gebruikt worden, zonder aanpassingen aan de auto’s zoals ze nu zijn. Het kan op dezelfde manier opgeslagen en getransporteerd worden zoals diesel en het vervangt zelfs de traditionele dieselgeur door de geur van hennep.

Hennep ethanol/methanol
ethanol uit maïs

Ethanol wordt traditioneel gemaakt van op tarwe-gebaseerde gewassen zoals maïs en gerst. Het wordt al decennia lang gebruikt als additief voor benzine. Ook van hennep kan ethanol worden gemaakt door verschillende gisting fases.

Het gebruik van hennep als ethanol brandstof heeft enkele duidelijke voordelen. Voedingsgewassen kunnen dienen om effectief als voeding te blijven dienen en het wereldhongerprobleem te helpen oplossen. Daarnaast is hennep veel robuuster, het kan groeien in barre omstandigheden waarin voedingsgewassen niet geteeld kunnen worden. Dit zorgt voor een betere verdeling van alle teelt wereldwijd. Daarnaast kan hennep ethanol getransporteerd en gebruikt worden zoals biodiesel, wat een veel makkelijker proces is dan wat we nu kennen.

Waarom hennep?

De voordelen van hennep

Hennep heeft als energieplant enkele belangrijke voordelen:
– Hennep heeft minstens vier keer zoveel biomassa en cellulose dan zijn naaste rivalen: maïs, suikerriet, kenaf, brandnetel, vlas, bomen, …
– Hennep zet zonne-energie sneller om in cellulose dan welke andere plant dan ook. Dit proces gebeurt via fotosynthese.
– Hennep kan elke vier maanden 10 ton biomassa per hectare produceren.
– Hennep groeit bijna overal. Het is een plant die veel kan dragen en veel kan doorstaan.
– Hennep is bodem reinigend. Raad eens welke plant ze na de ramp in Tsjernobyl rondom de faciliteit hebben geplant om de bodem zoveel mogelijk op te ruimen. Extra hennep planten op onze aardbol is alleen maar goed.

Hennep Revolutie

Toen na de veel te lang durende War on Drugs hennep in veel landen gedecriminaliseerd werd, zijn mensen alle mogelijkheden die deze wonderplant heeft beginnen uittesten. Dit is jammer genoeg nog niet zo lang geleden, waardoor het nog wel een tijdje zal duren alvorens we hennep in ons dagdagelijkse leven gaan tegenkomen. Daarnaast heb je natuurlijk de grote mannen in alle grote industrievormen die actief het hele hennepproces proberen tegenhouden. Dit bewijst alleen maar dat hennep meer waard is dan ze ons op dit moment willen laten geloven. Maar zelfs naast dit alles is er een heuse Hennep Revolutie aan de gang. Veel mensen zijn overtuigd dat deze plant veel goeds bevat.

Ook hennep brandstof wordt op dit moment bestudeerd door verschillende onderzoekers wereldwijd. Het is nog even afwachten, maar het zou ons niets verbazen als we binnen enkele jaren allemaal aan de hennep brandstof kunnen. Fingers crossed!

Hennep revolutie
Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws