hennep textielvezel

Hennep als textielvezel: duurzamere kleding

De hennepvezel heeft de kracht om van onze wereld een duurzamere wereld te maken. Dat dingen in onze wereld niet meer optimaal verlopen, weten we allemaal. We verwoesten onze planeet en geven haar geen ruimte om ons mensenras te onderhouden. Met hennep als textielvezel zouden we de wereld een kans kunnen geven om zichzelf te herstellen én alle mensen van kleding te voorzien. Duurzaamheid en welvaart voor iedereen.

De problemen in de textielindustrie

hennep kleding textiel

De kleding- en textielindustrie heeft een groot aantal problemen die nodig opgelost moeten worden. Van waterverspilling en toxische verwerkingsprocessen tot synthetische plastic vezels die onze aarde onnodig vervuilen. We zijn op een punt gekomen waarop onze aarde niet meer kan voldoen aan de eisen van onze soort. De textielindustrie is een van de vele industrieën die onze aarde verwoesten tot het ‘point of no-return’.

Enkele problemen waar de textielindustrie mee te kampen heeft:

Bodemvervuiling

Textielvezels als katoen krijgen te maken met insectenplagen en plantziekten. Daarom worden deze planten met vele toxische stoffen besproeid. Dit zorgt voor problematische bodemvervuiling die nog lange tijd onherstelbaar gaat zijn en de kwaliteit van onze aarde achteruit laat gaan.

Chemische verfstoffen

Om prijzen te drukken worden de meest eenvoudige verfstoffen gebruikt, maar dit zijn helaas niet de meest gezonde verfstoffen. Textielvezels worden hierdoor genetisch veranderd en deze verfstoffen zijn ontzettend schadelijk voor onze aarde én onze huid.

Overmatig watergebruik
popcorn met hennepzaad

Hét probleem van de textielindustrie. Van alle industriesoorten gebruikt de textielindustrie het meeste water. Machines om zeewater om te zetten in bruikbaar industriewater zijn voorhanden, maar worden voor vele bedrijven te duur geacht om in te investeren. Liever gebruiken ze het schaarse drinkwater dat onze planeet rijk is met als gevolg dat een mogelijk drinkwatertekort meer en meer realiteit wordt.

Synthetische vezels

Degene die ooit op het idee kwam om synthetische textielvezels te gaan creëren, had het overduidelijk bij het verkeerde eind. De nood aan een alternatief is begrijpelijk. Het idee zou technisch gezien de aarde kunnen ontlasten van de massavraag aan katoentextiel. Maar in de praktijk gaat het zo helemaal niet in z’n werk. Synthetische vezels zijn voor rijke textielbedrijven dé manier geworden om meer geld te verdienen op de schouders van mens en natuur.

Massaproductie

Onze wegwerpmaatschappij heeft een groot nadeel: onze aarde kan het niet bolwerken. We putten massaal alle mogelijkheden van onze planeet uit, zonder haar ook maar enige ruimte om te herstellen te gunnen. Massaproductie heeft vooral nadelen en zo goed als geen voordelen.

Uitbuiting van onze medemensen
uitbuiting mensen handel

Niet enkel onze natuur ondervindt schade van de textielindustrie, ook onze medemensen uit armere landen zijn slachtoffer van de hebzucht van de grote kledingbedrijven. Voor die longsleeve van 5€ werkt iemand voor een karig hongerloon waarmee ze hun kinderen amper voeding kunnen geven. En die jeans rond je heupen werd door iemand gemaakt die nu voor de rest van zijn leven longproblemen heeft. De textielindustrie maakt zich schuldig aan onmenselijke praktijken en geeft niet om het aantal slachtoffers dat ze daarbij maken.

Hennep als textielvezel: de oplossing voor vele problemen

Wist je dat hennep in z’n eentje de complete huidige textielindustrie kan vervangen én tegelijk de aarde leefbaarder kan maken voor mens en natuur? Hennep heeft enkele overtuigende voordelen die er voor kunnen zorgen dat we de wereld duurzamer kunnen maken, zonder aan kwaliteit of kwantiteit in te boeten.

Geen vervuiling

Hennep heeft een inwendig beschermingssysteem tegen ongedierte en ziekten: terpenen en flavonoïden maken chemische bestrijdingsmiddelen overbodig. Hennep heeft dus geen vervuilende middelen nodig om een goede oogst te garanderen. Integendeel… chemische middelen doorbreken de natuurlijke werking van de hennepplant en zorgen er voor dat hennep als textielvezel minder kwaliteitsvol is.

Minder waterverbruik

Katoen verbruikt het dubbele aan water dan hennep terwijl hennep een grotere opbrengst aan textielvezel produceert op dezelfde oppervlakte. Hennep is daardoor veel duurzamer dan andere vezels. Op een planeet waar water schaarser wordt per minuut is waterverbruik een belangrijk agendapunt.

Efficiënt plaatsgebruik
Hennep als textielvezel

Hennep staat er om bekend om overal te kunnen groeien waar andere vezelplanten niet groeien. Koude vriesgebieden, warme dorre gebieden, gebieden met weinig voeding in de grond… hennep laat zich niet tegenhouden. Hierdoor kan hennep wereldwijd plaats gebruiken waar op dit moment nog geen landbouw plaatsvindt. Ook dit efficiënte plaatsgebruik maakt van hennep de textielvezel van de toekomst.

Snel groeiproces

Als we het massaproductie idee willen aanhouden op deze wereld heeft hennep als textielvezel een grotere kans van slagen dan pakweg katoen of synthetische vezels. Hennep groeit in amper 3 maanden tijd tot volwaardige planten die een grote opbrengst aan textielvezels opleveren.

Duurzamer

Hennep is een robuuste vezel die minder snel gaat slijten dan andere vezels. Hoewel sterk in vezel is hennep toch zacht genoeg om kleding van te maken en tegen de huid te dragen. Dit zorgt voor kleding dat langer meegaat en minder vaak vervangen moet worden.

Steun aan kleine zelfstandigen
hennepkleding

De katoen- en synthetische vezelindustrie is in handen van grote bedrijven die wereldwijd de macht in handen hebben. Dit is op dit moment met hennep nog niet het geval. Door voor hennep als textielvezel te kiezen, kies je volmondig voor je medemensen. Je kiest voor menswaardige behandeling van iedereen en ondersteuning voor de normale werkmens. Hennep is een bewuste keuze die je op dezelfde lijn zet met iedereen in het productieproces. Door hennepkleding te kiezen spek je niet langer de bankrekening van grote bedrijfsmanagers die op de rug van anderen groot geld verdienen, je kiest voor mensen zoals jij en ik.

Hennepplaza

Hennepplaza heeft een prachtig assortiment aan hennepkleding dat de komende maanden gaat groeien. Hiermee willen we kleinere leveranciers helpen groeien en bewustzijn onder mensen brengen met betrekking tot een meer duurzamere wereld. Hennepplaza staat voor duurzaamheid en eerlijke handel en hoopt van de wereld een betere plaats te maken voor iedereen.

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws