Flavonoïden en cannaflavinen

Flavonoïden: een verborgen cannabisgeheim

Wanneer we spreken over het entourage effect, hebben we het eigenlijk vooral over cannabinoïden en terpenen. Maar wat velen niet weten en wat we ook nog niet echt vermeld hebben, is dat er nog een andere soort componenten in de cannabisplant zitten: flavonoïden. Best gek, want flavonoïden of cannaflavinen nemen 10% in van alle componenten die deze plant bevat en behoort daardoor tot de 3 hoofdonderdelen van cannabis. Helaas zijn wij niet de enige die flavonoïden over het hoofd durven zien. Ook wetenschappers hebben deze cannabisonderdelen lang niet zo interessant gevonden. Het is pas sinds kort dat er meer onderzoek naar gedaan wordt, vooral omdat er vermoed wordt dat flavonoïden een belangrijk deel van het entourage effect vormen. Dus zonder verder oponthoud: laten we onszelf eens onderdompelen in de wereld der flavonoïden.

Wat zijn flavonoïden?

flavanoïden cannabis

Flavonoïden zijn plantaardige verbindingen die planten hun pigmentatie of kleur geven, UV-stralen filteren, bestuivers aantrekken en plantenziekten voorkomen. Deze flavonoïden komen niet alleen in cannabis voor, maar in bijna alle planten. Groenten, fruit, kruiden, bloemen, planten, bomen… bijna allemaal hebben ze deze plantaardige verbindingen die hen van kleur voorzien en helpen in hun ontwikkeling en bescherming.

Polyfenolen

Flavonoïden maken deel uit van de polyfenolklasse van plantaardige nutriënten. Dit betekent dat ze bestaan uit meerdere structurele fenol-eenheden. Polyfenolen worden onderverdeeld in tannines, ligninen en flavonoïden.

Verschillende soorten flavonoïden

Er zijn meer dan 6000 flavonoïden te vinden in de plantenwereld. Ze worden onderverdeeld in groepen op basis van hun chemische eigenschappen, het effect dat ze hebben op het menselijke lichaam en potentiële gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele van de meest besproken flavonoïde groepen:

Anthocyanidinen
Anthocyanidinen

Anthocyanidinen verhogen de vitamine C-waarden in cellen, verminderen de afbraak van kleine bloedvaten, beschermen tegen schade en bevorderen een gezonde huid en bindweefsel. Deze flavonoïde wordt gelinkt aan gezondheid van het hart, antioxiderende effecten, diabetes en obesitaspreventie. Anthocyanidinen zijn vooral aanwezig in rood en blauw fruit en rode wijn: bosbessen, bramen, pruimen, veenbessen, frambozen, rode uien, rode aardappelen, rode radijs en aardbeien.

Proanthocyanidinen

Proanthocyanidinen hebben sterke antioxiderende eigenschappen en kunnen het risico op hart- en vaatziekten en kanker verminderen. Sommige proanthocyanidinen kunnen beschermen tegen urineweginfecties, andere worden geassocieerd met neurologische gezondheid. De groei van bepaalde pathogene bacteriën wordt aanzienlijk geremd door deze flavonoïde. Proanthocyanidine vind je in thee, cacao, tuinbonen, bessen, appelen, druiven, veenbessen en rode wijn.

Flavonen
Flavonen

Deze groep flavonoïden worden geassocieerd met chemopreventieve, anti-kanker, ontstekingsremmende, antiallergische, anti-astmatische, antiproliferatieve, anti-invasieve, anti-metastatische en antioxiderende effecten. Ze hebben ook het potentieel om de bloeddruk en plasmaglucose te verlagen. Flavonen vind je in selderij, sla, peterselie, bieten, paprika, spruitjes, kool, bloemkool, hete pepers, spinazie en tijm. Sommige soorten zitten in de schil van citrusvruchten.

Flavonolen

Flavonolen hebben ontstekingsremmende en anti-kanker effecten. Ze kunnen ook het risico op astma, hartaandoeningen en longkanker verlagen. Deze flavonoïden vind je in thee, bessen, druiven, appels, peterselie, spinazie, uien, prei, spruitjes, boerenkool, broccoli, bonen en veenbessen.

Flavanolen
Flavanolen

Deze groep flavonoïden kunnen het risico op hart- en vaatziekten, sommige soorten kanker en longproblemen verlagen. Ze worden gevonden in thee, rode wijn, cacaopoeder, donkere chocolade, druiven, pruimen en peulvruchten.

Flavanonen

Flavanonen zijn een hulpmiddel voor het cardiovasculaire systeem. Ze hebben antioxiderende, ontstekingsremmende, relaxerende, oestrogeen bevorderende en cholesterolverlagende eigenschappen. Deze flavonoïden komen voor in citrusvruchten en fruitsappen.

Cannaflavinen

Cannaflavinen

In cannabis worden de flavonoïden cannaflavinen genoemd en hun belangrijkste functie is om de unieke geur, smaak, levendige kleur en algehele zintuiglijke ervaring van elke cannabissoort te ontwikkelen. Hoewel deze zich meestal in de bloemen bevinden, kunnen ze ook worden gevonden in de bladeren en stengels. Cannabiszaden en -wortels bevatten geen flavonoïde moleculen. De cannabisplant bevat 23 erkende en ontdekte cannaflavinen.

Deze cannabis flavonoïden zijn niet psychoactief, maar hebben wel een ontspannende werking die vergelijkbaar is met CBD.

Cannaflavinen zijn erg belangrijk in het groeiproces. Ze zijn werkzaam in gebieden als UV-filtering en ongedierte- en schimmelpreventie.

Soorten cannaflavinen

Naast de flavonoïden die ook in andere planten kunnen voorkomen, zoals β-sitosterol, vitexine, isovitexine, apigenine, kaempferol, quercetine, luteoline en orientine, bevat cannabis ook enkele cannaflavinen die enkel in cannabisplanten ontdekt zijn.

In de jaren 80 identificeerde Dr. Marilyn Barrett twee flavonoïden in cannabis die voorheen onbekend waren. Ze noemde ze Cannflavin A en B. De resultaten van haar onderzoek werden gepubliceerd in 1985 in het tijdschrift Biochemical Pharmacology en toonden dat deze cannaflavinen ontstekingsremmende eigenschappen hadden die 30 keer sterker waren dan aspirine1.De wetten rond cannabis waren toen echter zo streng door de boycot op hennep, dat meer onderzoek niet mogelijk was.  

In 2013 identificeerden wetenschappers een derde cannabis flavonoïde, Cannflavin C.

Flavonoïden in je dieet

flavanoïden cannabis

Flavonoïden uit de cannabisplant onttrekken is een dure grap en een complexe procedure. Om die reden zijn er nog geen cannaflavinen op de markt om als voedingssupplement in te nemen.

Onderzoekers hebben echter ontdekt dat als je hennepzaden laat kiemen, deze boordevol cannaflavinen zitten. Misschien moeten we daar eens een apart artikel over schrijven: DIY hennepzaden kiemen.

Bronnen

1 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0006295285903259


Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws