Endocannabinoïde Deficiëntie Syndroom

Endocannabinoïde deficiëntie syndroom

Wat zou er gebeuren als ons lichaam niet genoeg endocannabinoïden zou aanmaken? Stel je maar eens voor. Het hele endocannabinoïden systeem zit prachtig in elkaar geknutseld, met zijn eigen functies, zijn geweldige manier van werken en een systeem van handelingen die als magie op elkaar volgen. Maar wat als een van die puzzelstukjes weg valt en het perfecte systeem van meetapparaatjes, endocannabinoïden en receptoren niet werkt zoals het zou moeten werken? Endocannabinoïde deficiëntie syndroom is helaas een echt bestaande aandoening die pas sinds enkele jaren erkend begint te worden door onderzoekers. Sterker nog… een groot deel van de gekende medische aandoeningen in onze maatschappij hebben endocannabinoïde deficiëntie als oorzaak.

Het endocannabinoïden systeem

endocannabinoïde deficiëntie syndroom

Laten we beginnen bij het begin: het perfecte systeem dat ik in de intro vermeldde… ons endocannabinoïden systeem (ECS). Dit bijna magische systeem heeft als enige doel om ons lichaam in homeostase te houden. Hoeveel mooier kan het worden? Ons lichaam heeft een ingebouwde functie om zichzelf gezond te houden.

Het endocannabinoïden systeem bevat allerlei verschillende onderdelen die elkaar opvolgen in het zelfhelingsproces:

Meetsysteem

De homeostase in onze cellen wordt continue gemeten. Zijn ze stabiel? Is er niets aan de hand? Zijn er geen cellen ziek? We hebben op cellulair vlak een heleboel meetapparaat-achtige dingetjes die iedere cel in het oog houden.

Endocannabinoïden

Zolang er niets aan de hand is met ons lichaam, blijft ons endocannabinoïden systeem in rust. Maar van zodra er cellen zijn die niet in het perfecte plaatje passen, gaat er een alarm af en komt het ECS tot leven. Instant worden er endocannabinoïden aangemaakt, vetachtige stoffen die zich op een complexe manier gaan verbinden met de receptoren van het ECS om deze zo te activeren.

Receptoren

De geactiveerde receptoren gaan op hun beurt neurotransmitters aanmaken die de hersenen en andere delen van het lichaam verwittigen over wat er juist aan de hand is, zodat deze actie kunnen ondernemen om terug stabiliteit in het lichaam te krijgen.

Endocannabinoïde deficiëntie

Endocannabinoïde deficiëntie

Een ontzettend complex systeem, niet? Allemaal kleine opeenvolgende handelingen die samenwerking tot een groot geheel.

Stel je nu eens voor dat een van die acties niet verloopt zoals het zou moeten verlopen. De receptoren zijn defect bijvoorbeeld. Of het meten van de cellen verloopt niet goed. Misschien produceren de receptoren niet voldoende stoffen om de hersenen te verwittigen van wat er aan de hand is? Dat soort dingen komen gelukkig niet vaak voor en zijn zelfs best zeldzaam.

Maar wat helaas wél vaak voor komt, is dat een lichaam niet voldoende endocannabinoïden aanmaakt, een belangrijke schakel in het hele systeem. Te weinig endocannabinoïden aanmaken = niet genoeg receptoren die worden geactiveerd = niet genoeg signalen die de hersenen verwittigen = niet voldoende heelkracht om alles op te lossen. Endocannabinoïde deficiëntie op z’n best.

Wat veroorzaakt endocannabinoïde deficiëntie?

Oorzaken van een tekort aan cannabinoïden

Er zijn 2 gekende redenen die endocannabinoïde deficiëntie veroorzaken: genetische aanleg en omgevingsfactoren.
– genetische aanleg: sommige mensen hebben een gendefect dat endocannabinoïde deficiëntie als gevolg heeft… dit is vaak erfelijk, maar kan ook een alleenstaand geval zijn.
– omgevingsfactoren: oorzaken als het gebruik van bepaalde medicijnen, de pesticiden die op onze voeding gespoten worden, verkeerde voeding (suiker, E-nummers, verkeerde vetten…), de gifstoffen in de lucht, de onzuiverheden in ons water, microplastics, synthetische vezels die we inademen, chemische stoffen die we via onze huid opnemen, vaccins, onvoldoende beweging, etc. … zijn allemaal mogelijke oorzaken van endocannabinoïde deficiëntie.

Wat zijn de gevolgen van endocannabinoïde deficiëntie?

Gevolgen van endocannabinoïde deficiëntie

Endocannabinoïde deficiëntie kan tal van vervelende gevolgen hebben. Volgende aandoeningen en symptomen hebben door onderzoeken en studies een link met een tekort aan endocannabinoïden gekregen:

fibromyalgie
– Migraine aanvallen
– Prikkelbare darm syndroom
Chronische pijn
– Chronische ontstekingen
– Evenwichtsproblemen / wagenziekte-reisziekte
Depressie
Angststoornissen en Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD)
– Multiple Sclerosis (MS)
– Diabetes
– Alzheimer
– Parkinson
– Huntington
– Autisme
ADD/ADHD

Wetenschappelijk onderzoek

wetenschappelijk onderzoek

Wetenschapper Dr. Ethan Russo heeft in 2004 voor het eerst zijn theorie over endocannabinoïde deficiëntie aan de wereld voorgesteld. Zijn theorie suggereerde dat een tekort aan endocannabinoïden rechtstreeks verband hield met een verscheidenheid aan kwalen.1

In 2016 publiceerde Dr. Russo een follow-up onderzoek waarin hij verklaarde dat zijn oorspronkelijke theorie ondersteund wordt door meer wetenschappelijke studies. Uit het onderzoek bleek dat endocannabinoïde deficiëntie effectief bovengenoemde aandoeningen kan veroorzaken.2

Hoe kan je de endocannabinoïden in je lichaam weer opbouwen?

Endocannabinoïde deficiëntie hoeft niet in alle gevallen een chronisch probleem te zijn. Er zijn verschillende manieren om je lichaam van extra cannabinoïden te voorzien die helpen om het endocannabinoïden systeem weer op te bouwen. Lees hiervoor ook ons artikel over alternatieven voor cannabis.

Endocannabinoïden opbouwen
endocannabinoïden opbouwen

Een mooie eerste stap tegen endocannabinoïde deficiëntie zou zijn om er voor te zorgen dat je lichaam weer meer endocannabinoïden gaat aanmaken. Gelukkig zijn er enkele geweldige planten en voedingsbronnen die ons hierbij kunnen helpen:
– Groene (blad)groenten: boerenkool, spinazie, snijbiet, kolen, mosterdplant, broccoli, waterkers en de bladeren van paardenbloemen zijn geweldige bronnen om de hoeveelheid endocannabinoïden in je lichaam op te bouwen.
– Kruiden: zwarte peper, oregano, basilicum, rozemarijn, salie … zijn rijk aan cannabinoïden.
– Kurkuma: deze verdient een aparte vermelding. Kurkuma is een van de beste middelen om het aantal endocannabinoïden in je lichaam te verhogen. Kurkuma heeft als kracht om je lichaam aan te sporen zelf meer endocannabinoïden aan te maken.

Fytocannabinoïden
fytocannabinoïden

Er is zo’n geweldige plant ‘out there’, die moleculen aanmaakt, die net als onze endocannabinoïden óók passen op de receptoren van ons endocannabinoïden systeem: de cannabis familie. Deze planten maken fytocannabinoïden aan, zoals CBD, THC, CBN, CBC, CBG, en een heleboel terpenen en flavonoïden, die allemaal een mooi effect hebben op ons lichaam door zich aan onze receptoren te binden op dezelfde manier dan endocannabinoïden dat doen. Dit is een mooi alternatief om ons lichaam van cannabinoïden te voorzien tegen endocannabinoïde deficiëntie en een mooie aanvulling op middelen die onze hoeveelheid endocannabinoïden opbouwen.

Bronnen:

1 https://www.researchgate.net/publication/297462110
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28861491

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws