Terpenen

De geurige en smaakvolle wereld der terpenen

We zijn ondertussen al enkele maanden bezig met cannabinoïden bestuderen en alle informatie die we hierover tegenkomen in artikelen omzetten voor jullie om te lezen. Maar wist je dat er meer in cannabis planten zit dan enkel cannabinoïden? Sterker nog, cannabinoïden vormen niet eens de grootste groep te midden van alle verbindingen die samenwerken in de plant. Een grotere groep met ongeveer 140 leden zijn de terpenen, ondergewaardeerde geurstoffen die net als cannabinoïden een grote rol spelen in het prachtige heelproces dat cannabis in ons lichaam laat plaatsvinden.

Wat zijn terpenen?

Terpenen zijn de stoffen in de cannabisplant, die de plant zijn specifieke geur geeft. De verschillende varianten cannabisplanten geven ieder hun eigen geur af. Van citrus tot kruidig of bloemig, iedere geur wordt geproduceerd door terpenen.

Terpenen zijn organische koolwaterstoffen die worden aangetroffen in de etherische oliën van planten.

Terpenen vs. terpenoïden

Naast terpenen bestaat er ook nog iets dat terpenoïden genoemd wordt. Beide woorden worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn niet dezelfde stoffen.

Terpenen zijn de natuurlijk voorkomende koolwaterstoffen, terwijl terpenoïden chemisch gemodificeerd zijn door een droog- en hardingsproces, waardoor het zuurstofgehalte van de verbinding wordt gewijzigd.

Trichomen

Terpenen (en cannabinoïden) worden aangemaakt in de afscheidingscellen van klierachtige trichomen. In cannabis fungeren trichomen als een afweermechanisme. Wanneer vrouwelijke cannabisplanten bloemen beginnen te produceren, worden ze aantrekkelijk voor verschillende insecten en dieren. Trichomen dienen als afschrikmiddel voor dieren zodat die denken dat de bittere smaak en sterke aroma’s cannabisbloemen onverteerbaar maken.

Trichomen hebben nog veel meer toepassingen dan enkel als afschrikmiddel te dienen, maar daar gaan we in de nabije toekomst een apart artikel aan besteden.

Er zijn veel factoren die de ontwikkeling van terpenen in een plant beïnvloeden, waaronder klimaat, weer, leeftijd en rijping, meststoffen, grondsoort en zelfs het tijdstip van de dag.

Terpenen en het endocannabinoïden systeem

We kennen allemaal het endocannabinoïden systeem ondertussen. Dat bijzondere helingssysteem dat er voor zorgt dat ons lichaam voor zichzelf kan vechten en dat het telkens weer in goede staat gaat verkeren. Het systeem dat endocannabinoïden aanmaakt wanneer er iets mis loopt in ons lichaam, waarna die endocannabinoïden in contact gaan met receptoren in het endocannabinoïden systeem om zo bepaalde functies in ons lichaam te activeren.

We weten ondertussen dat niet alleen endocannabinoïden met die receptoren in contact gaan. Ook plantaardige cannabinoïden (fytocannabinoïden) werken daar goed mee samen.

En nu ook terpenen. Terpenen blijken niet alleen geur te geven aan de cannabisplant, maar ook effectief in contact te gaan met ons endocannabinoïden systeem. Ze gebruiken echter niet dezelfde receptoren als degene die door cannabinoïden gebruikt worden (met uitzondering van Caryofylleen, die wel heerlijk mee gaat spelen met de cannabinoïden) en hebben hun eigen werkwijze in ons lichaam.

Wat is er zo bijzonder aan terpenen?

Alle terpenen zijn afgeleid van een en dezelfde stof: de organische verbinding Isopreen (C5H8). Alle terpenen zijn dus een variatie van diezelfde chemische basis.

Maar wat terpenen echt bijzonder maakt, is dat ze de voorlopers van cannabinoïden zijn. Cannabinoïden wordt gevormd door een hele reeks ingewikkelde chemische reacties, met terpenen als bouwstenen. Veel terpenen in een plant betekent dan ook dat er cannabinoïden aanwezig kunnen zijn. De cannabisplant heeft dus een overgrote hoeveelheid terpenen, die in principe cannabinoïden-in-wording zijn. Terpeen zijn is nooit het einddoel.

Terpenen in cannabis

Er zitten meer dan 140 verschillende terpenen in cannabis. Iedere soort terpeen heeft zijn eigen geur en eigenschappen en iedere cannabis soort heeft een terpeen dat de bovenhand neemt. Veel cannabis soorten krijgen zelfs een officiële naam die te maken heeft met de geur van de plant. Zo is er een A-list cannabis strain die heel fel naar blauwe bessen ruikt en die ze de naam Blueberry hebben gegeven. Een andere strain die een citroen geur heeft, kreeg de naam Lemon Kush mee en de Strawberry Haze strain heeft een aardbeien geur.

Terpenen spelen dus overduidelijk een grote rol in de cannabiswereld.

Voordelen van terpenen

Van terpenen is bekend dat ze onder het mom van het entourage effect reageren met THC en CBD, de belangrijkste actieve cannabinoïden in cannabis. Maar onderzoek toont dat terpenen ook zelf effect op ons lichaam hebben. Algemeen kunnen we stellen dat terpenen o.a. ontstekingen verminderen, pijn verlichten en helpen met slaap. Maar net zoals bij cannabinoïden hangen de meeste voordelen af van het soort terpeen.

In cannabis zijn dit de 5 meest voorkomende terpenen en de effecten die ze hebben op ons lichaam:

Myrceen

Myrceen is het meest voorkomende terpeen in cannabis. Sommige stammen bevatten maar liefst 65% Myrceen.

Aroma: Aard- en muskachtig met een fruitige ondertoon

Effecten: Myrceen is een effectieve ontstekingsremmer1. Het werkt ook als kalmerend middel en spierverslapper. Daarnaast wordt het gebruikt tegen chronische pijn. De combinatie van dit alles maakt Myrceen dé terpeen die wordt ingezet tijdens kankerbehandelingen.

Komt ook voor in: mango, tijm, hop en citroengras.

Limoneen

Het tweede meest voorkomende terpeen in cannabis is Limoneen, maar niet alle soorten hebben dit terpeen in hun gamma.

Aroma: Citrus.

Effecten: Limoneen kan worden gebruikt als antistress middel en als stemmingsverbeteraar,  bij gewichtsverlies, als preventie en behandeling tegen kanker2, tegen bronchitis en als antischimmel en antibacterieel middel. Het zorgt voor een verhoogde waakzaamheid en soms zelfs rusteloosheid. Deze terpeen wordt ook vaak gebruikt in zalven, omdat het de huid makkelijk doordringt.

Komt ook voor in: de schillen van citrusvruchten.

Linalool

Linalool is samen met Myrceen verantwoordelijk voor de typerende cannabis geur (en smaak) die we allemaal kennen.

Aroma: Bloemig en kruidig

Effecten: Linaloon is een geweldige ontstekingsremmer3 en kan worden gebruikt ter behandeling van leverkanker4. Het wordt ook ingezet tegen artritis, angstaanvallen, depressie, epilepsie aanvallen en insomnia.

Komt ook voor in: lavendel, munt, kaneel en koriander.

Pineen (Alpha-Pineen en Beta-Pineen)

Deze tweeling terpenen ruiken naar den. Uiteraard met een reden: dennenbomen bevatten een immense hoeveelheid van deze terpenen. Pineen is aanwezig in bijna alle cannabis soorten.

Aroma: Dennengeur

Effecten: Pineen heeft ontstekingsremmende eigenschappen5 en is ideaal voor de behandeling van astma. Pineen doorbreekt gemakkelijk de bloed-hersenbarrière en werkt daarom bij het verhogen van alertheid, focus en geheugen. Daarnaast is deze terpeen gunstig voor patiënten met artritis, de ziekte van Crohn en kanker.

Komt ook voor in: rozemarijn, sinaasappelschillen, basilicum, peterselie en uiteraard dennenbomen.

Caryofylleen

Caryofylleen is de enige terpeen die zich verbindt met cannabinoïde receptoren, meer bepaald de CB2-receptoren. 80% van alle cannabis soorten bevat deze terpeen. Hoewel het geen psychoactieve effecten heeft, is Caryofylleen het belangrijkste onderdeel dat drugshonden gebruiken om cannabis te identificeren.

Aroma – Hoppig. Cannabis en hop zijn naaste familieleden.

Effecten: Caryofylleen kan helpen bij de behandeling van angst en depressie en als pijnstilling. Daarnaast werd aangetoond dat Caryofylleen een veelbelovende rol speelt bij alcoholrevalidatie. Het heeft ook potentieel bij de behandeling van auto-immuunziekten en ontstekingen.

Komt ook voor in: zwarte peper, kaneel, kruidnagel en specerijen zoals oregano, basilicum en rozemarijn.

Terpenen bij Hennepplaza

myrcene terpenen

Hennepplaza heeft terpeen-producten in zijn assortiment! Probeer onze verschillende terpenen oliën uit voor een completere cannabinoïden ervaring! En heb je onze muffins en brownies met terpenen al ontdekt? Jummie!

terpenen muffin
Bronnen

1 https://www.ingentaconnect.com/content/govi/pharmaz/2003/00000058/00000008/art00014
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23554130
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12587692
4 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009279709000805
5 https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/np400828x

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws

Open chat
1
Goedendag 👋,

Waarmee kunnen wij je helpen?
Powered by