Cannabis bij religies en spiritualiteit

Cannabis in de oude wereld: religies en spiritualiteit

Wereldwijd zijn er doorheen onze geschiedenis veel culturen en religies geweest die cannabis gebruikten tijdens religieuze of spirituele rituelen en andere momenten. Veel religies geloofden dat cannabis hen de mogelijkheid gaf om rechtstreeks in contact te komen met de goden. De relatie tussen cannabis, religies en spiritualiteit zit zo diep geworteld in de geschiedenis, dat het mee de culturele basis van beschavingen over heel de wereld vormt.

Cannabis in het Hindoeïsme

De oudst bekende geschreven bron die cannabis aan religies en spiritualiteit linkt is de Atharvaveda, een van de vier Veda’s van het Hindoeïsme. De Atharvaveda vermeldt ‘Bhang’, de gedroogde bladeren, zaden en stengels van cannabis, als een van de vijf heilige planten van Indië. Cannabis werd gerookt bij dagelijkse religieuze bijeenkomsten en rituelen en stond bekend als plant dat blijdschap bracht en angst weg nam. Er wordt vermoed dat cannabis een ingrediënt was in de heilige drank ‘Soma’.

Cannabis in Mesopotamië

Mesopotamië is de plek waar de eerste nomadengroepen zich gingen settelen rondom de rivieren Tigris en Eufraat en een heel nieuw leven begonnen. Niet meer ronddwalen, maar het ontdekken van het leven op één plaats. Mesopotamië lag in West-Azië, waar nu Iran en Pakistan liggen.

De Assyriërs gebruikten al heel vroeg in de tijdlijn cannabis voor religie en spiritualiteit. Dat kunnen we afleiden uit verschillende geschreven bronnen uit die tijd. Het spijkerschrift voor cannabis was ‘azullu’. Het werd gebruikt voor de behandeling van depressie en in verschillende medische recepten. Onder de naam ‘kunubu’ was het een van de ingrediënten in hun religieuze wierook.

Kunubu werd gebruikt als middel dat mensen in contact bracht met de goden. Het zou de geest verruimen, waardoor dit contact mogelijk werd. Hieruit leiden we af dat ze al vroeg in de geschiedenis kennis hadden van de psychoactieve kenmerken van de plant en dit in de vorm van wierook gingen gebruiken voor spirituele doeleinden.

Cannabis in het Zoroastrisme

De Mesopotamiërs importeerden cannabis waarschijnlijk uit Bactrië (het Afghanistan-Turkmenistan van nu). Zoroastrische priesters gebruikten de plant als ingrediënt in de beroemde religieuze drank ‘Haoma’. Sterker nog, de Bactriërs waren de grootste cannabis handelaars uit die tijd. In Margiana, een oude stad ten Noorden van waar nu Turkmenistan is, werd een Zoroastrische tempel gebouwd dichtbij de toenmalige zijderoute. Deze tempel heeft nog eeuwenlang gediend als belangrijke handelsplaats voor de handel in cannabis.

Cannabis en speciale psychoactieve drankjes werden geëxporteerd vanuit Margiana naar India en andere plaatsen. Wetenschappers vonden residu van cannabis, ephedra en opiumpapaver in het aardewerk van het oude Margiana.

Cannabis bij de Scythen

De Scythen

De Scythen waren semi-nomadische ruiterstammen die tijdens het eerste millennium v. Chr. delen van de Euraziatische steppe (het gebied tussen Hongarije en Korea) bewoonden en onveilig maakten. De Scythen zelf lieten maar weinig geschreven bronnen na, maar de Griekse schrijver en geschiedkundige Herodotus schreef over hen in zijn geschriften. Hij beschreef hoe de Scythen hennep op verwarmde stenen gooiden om zo de rook te inhaleren voor rituele doeleinden.

Cannabis werd ook gebruikt in hun sterfrituelen. Zo begroeven de Scythen cannabiszaad samen met hun doden als offer aan de goden. Daarnaast werd cannabis verbrand in de graven zelf.

De Scythen waren degenen die cannabis naar Noord-Europa brachten. Daardoor veroorzaakten ze de Europese verspreiding.

Cannabis in het Taoïsme

Een ander mooi voorbeeld van het gebruik van cannabis bij religies en spiritualiteit is te vinden in het Taoïsme. Als oud Chinees geloofssysteem streeft de filosofie van het Taoïsme de harmonie en balans van alle dingen in het universum na.

Taoïstische sjamanen gebruikten cannabis in combinatie met ginseng om waarheden over de toekomst te onthullen. In het Taoïsme was cannabisgebruik voorbehouden voor religieuze functionarissen en werd het niet gedeeld met gewone mensen.

Cannabis in het Boeddhisme

Boeddhisme

Boeddhisten hebben een lange traditie in het gebruik van cannabis in hun religie en spiritualiteit. Guatama Boeddha zou op zijn pad naar verlichting op maar één hennepzaadje per dag hebben geleefd. Daardoor wordt de Boeddha soms afgebeeld met cannabisbladeren. Er werd aangenomen dat het consumeren van de plant het bewustzijn tijdens ceremonie en gebed zou verhogen en een hulpmiddel is tijdens de meditatie.

Cannabis in het Soefisme

Het Soefisme is een mystieke groepering, afgesplitst van de Islam. De leden worden ‘hippies van de Islam’ genoemd. Het roken van Cannabis was altijd heel normaal binnen het Soefisme. Veel Soefi-traditie beoefenaars geloven dat het hen een open verbinding met het goddelijke bezorgt, omdat het een tranceachtige toestand veroorzaakt.

Cannabis in het Oude Testament

Dit is een ander mooi voorbeeld van hoe cannabis gelinkt wordt aan religies en spiritualiteit, zelfs als ze dit zelf niet willen.

Boeken uit het Oude Testament waaronder Exodus, Hooglied, Jesaja, Jeremia en Ezechiël verwijzen vaak naar cannabis, zowel als wierook en als bedwelmend middel.

Cannabis bij de religie van het Christendom

Het Hebreeuwse woord voor cannabis is ‘kaneh-bosm’, ook wel eens weergegeven als ‘kaneh’ of ‘kannabus’. Maar naar trouwe gewoonte heeft het latere, georganiseerde Christendom achter zichzelf aangeveegd, omdat het zo niet geassocieerd te worden met de controversiële plant. Het woord kaneh-bosm werd op een bepaalde moment in de geschiedenis ineens -waarschijnlijk opzettelijk- verkeerd vertaald naar ‘calamus’, om zo de kuisheid van het geloof te behouden. Calamus was een gewone moerasplant, die absoluut niet de kwaliteiten heeft die worden toegeschreven aan de kaneh-bosm in het Oude Testament. Gelukkig hebben huidige geschiedkundigen deze fout ontdekt, waardoor we nu weten dat ook het Christendom een intieme relatie had met cannabis.

Mozes

Zo onthult een lezing van het Oude Testament dat Jahweh “naar Mozes toe kwam uit het midden van de wolk”, en dat deze wolk afkomstig was van rook geproduceerd door het branden van wierook. Deze beroemde inzichten verkregen uit het gebruik van cannabis, werden door Mozes geïnterpreteerd als boodschappen van God. Dit is vergelijkbaar met moderne sjamanen die hun ervaringen met hallucinogenen van planten interpreteren als goddelijke onthullingen.

Heilige Zalfolie

Ergens anders in het Oude Testament geeft God zelf het recept voor een heilige zalfolie, met als belangrijkste ingrediënt kaneh-bosm. Dit is dezelfde zalfolie die Jezus gebruikte om mensen te genezen. Wonderlijk, niet? De magie van Jezus Christus was cannabis.

De drie wijzen

Wat brachten de 3 wijzen nu weer mee toen Jezus geboren werd? Goud, mirre en … wierook. Raad eens waaruit wierook gemaakt werd in die tijd?

Cannabis in Jamaicaanse religie

De Rastafari-religie werd ontwikkeld in Jamaica in de jaren dertig. Rastafari’s gebruiken cannabis voor verschillende spiritualiteit gerelateerde ceremonieën, omdat cannabis volgens het Rastafari-geloof het bewustzijn verhoogt en negatieve energieën verwijdert. Ook zorgt het er voor dat mensen meer plezier krijgen in het leven en geeft het ons ontspanning. Rastafari‘s geloven dat cannabis de mens dichter bij zijn schepper brengt.

Conclusie

Cannabis bij religies en spiritualiteit

Cannabis is bij religies en spiritualiteit al duizenden jaren een belangrijk onderdeel in het beleven van geloofstradities. Net zoals we al eens tot de conclusie kwamen in ons artikel over de boycot van hennep, is het pas sinds de laatste eeuw dat cannabis een negatieve bijklank heeft gekregen. Mensen zijn millennia geleden opgegroeid met deze plant en hebben er sindsdien ook op religieus en spiritueel vlak heel veel baat bij gehad. Het gebruik van cannabis werd normaal geacht. Sterker nog: de psychoactieve eigenschappen, waar mensen nu zoveel schrik voor kregen ingepraat, werden toen gevierd en gebruikt in het beleven van hun geloof.

Cannabis werd wereldwijd gezien als heilige plant, geschonken aan ons door de goden. Waarom hedendaags zoveel religies hun rug hebben gekeerd naar de plant die ons is geschonken door de god die ze aanbidden, is een raadsel, maar veel zal te maken hebben met het wereldwijde politieke spel die om een mysterieuze reden niet wil dat mensen deze plant nog langer gebruiken.

Cannabis, religies en spiritualiteit hebben duizenden jaren lang hand in hand gewandeld. We kunnen alleen maar hopen dat mensen deze goddelijke plant terug gaan claimen in de nabije toekomst.

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws

Open chat
1
Goedendag 👋,

Waarmee kunnen wij je helpen?
Powered by