Cannabis Aids - World Aids Day

Cannabis en AIDS: World AIDS Day special

1 december 2019, World AIDS Day. Ik heb deze week speciaal Hennepplaza’s complete blogplanning in de war gegooid zodat ik vandaag, zondag, deze blogpost kon lanceren. Het leek me wel passend om speciaal vandaag te schrijven over Cannabis en AIDS en hoe deze plant wel eens erg mooie voordelen kan hebben voor mensen die besmet zijn met HIV. Dus speciaal voor World AIDS Day wil ik met jullie eens op zoek gaan naar hoe de cannabisplant kan helpen om mensen met HIV en AIDS een kwaliteitsvoller leven te geven.

Wat is HIV / AIDS?

Wat is HIV / AIDS?

Acquired immunodeficiency syndrome (AIDS) is een chronische, mogelijk levensbedreigende aandoening die wordt veroorzaakt door het human immunodeficiency virus (HIV). Dit virus beschadigt je immuunsysteem, waardoor het lichaam moeilijk of niet meer tegen ziekte veroorzakende organismen kan vechten.

HIV is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het kan ook worden verspreid door contact met besmet bloed of van moeder op kind tijdens zwangerschap, bevalling of borstvoeding. Onbehandeld gaat HIV in enkele jaren tijd je immuunsysteem zodanig verzwakken tot je AIDS hebt.

Traditionele behandelingen voor HIV

Er is geen remedie voor AIDS. Hoewel er medicijnen zijn die HIV en de schade aan je immuunsysteem vertragen, is er niets dat je lichaam volledig van HIV zal laten genezen. Deze retrovirale geneesmiddelen worden gebruikt in combinatie met geneesmiddelen die opportunistische infecties (i.e. schadelijke infecties die profiteren van een aangetast immuunsysteem) helpen genezen. Sommige anti-HIV-medicijnen combineren deze 2 functies en helpen de virale belasting én het aantal infecties verminderen.

Symptomen HIV / AIDS

Symptomen HIV en AIDS

Besmetting met HIV kan leiden tot een grote verscheidenheid aan aandoeningen die het gevolg zijn van immuniteit deficiëntie. Symptomen van HIV / AIDS zijn onder meer:
– Chronische pijn en ontstekingen
– Verlies van eetlust
– Geheugenverlies
– Depressie
– Gebrek aan energie
– Opgezette lymfeklieren
– Huidproblemen
– Lange periodes van lichte koorts
– Buikloop
– Misselijkheid en overgeven
– Gewichtsverlies
– Ernstige hoofdpijn
– Gewrichtspijn
– Spierpijn
– Kortademigheid
– Chronische hoest
– Problemen met slikken
– …

Cannabis als hulp bij HIV / AIDS

Ons endocannabinoïden systeem (ECS) is betrokken bij vele fysiologische functies, waaronder pijn, humeur, geheugen en eetlust. Door er voor te zorgen dat dit systeem optimaal zijn werk kan blijven doen, kunnen we de levenskwaliteit van mensen met AIDS hoger houden dan zij die zich niet bekommeren om hun endocannabinoïden systeem. Cannabis kan mensen met AIDS helpen door doeltreffend in te spelen op dat ECS.

Een studie1 gepubliceerd in het Journal of Pain and Symptom Management toonde alvast dat een groot aantal patiënten meldde dat cannabis vele symptomen onder controle hielp houden.

Cannabis stimuleert eetlust
Eetlust stimuleren

De vermoeidheid die gepaard gaat met een HIV-infectie kan er ook voor zorgen dat patiënten misselijk worden. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel: door de vermoeidheid voel je je ziek, ziek voelen zorgt voor een vermindering van eetlust, niet eten leidt weer tot extra vermoeidheid.

Een aantal onderzoeken2 linkten het therapeutische gebruik van cannabis om AIDS te vertragen met een toename van eetlust en lichaamsgewicht. 97% van de onderzochten meldde dat ze verbeteringen in eetlust ervaarden.

Cannabis helpt misselijkheid verlichten
Misselijkheid verlichten

Een waardevol effect van cannabis is het vermogen om misselijkheid te verminderen, een eigenschap die o.a. wordt gebruikt om kankerpatiënten te helpen omgaan met de bijwerkingen van chemotherapie. Veel HIV-patiënten worden misselijk door de antivirale medicatie en als gevolg van verschillende opportunistische infecties.

Een onderzoek3 uit 2005 wees uit dat als HIV-positieve patiënten met misselijkheid cannabis gebruikten als AIDS behandeling, ze zich vaker bleven houden aan de antivirale medicatie behandeling dan degenen die geen cannabis gebruikten.

Cannabis vermindert angst en verbetert depressie
Angst en depressie verbeteren

De symptomen van HIV / AIDS kunnen een zware tol eisen bij patiënten, zowel fysiek als mentaal. Angst, depressie, stemmingsstoornissen en stress komen daardoor veel voor bij HIV / AIDS en kunnen ontstaan door een combinatie van negatieve fysieke, psychologische en sociale druk.

Een onderzoek4 uit 2007 ontdekte dat cannabis bij de onderzochten met AIDS de stemming verbeterde en het gevoel van euforie en zelfvertrouwen verhoogde.

Cannabis tegen pijn
Pijn

HIV / AIDS kan schade aan het zenuwstelsel veroorzaken met chronische neuropathische pijn tot gevolg. Het kan ook hoofdpijn, buikpijn, pijnlijk slikken en hoesten veroorzaken. Een andere belangrijke oorzaak van pijn is ontsteking.

Een nieuw onderzoek5 voerde een eenjarige studie uit die het cannabisgebruik door patiënten met chronische pijn gedurende 1 jaar evalueerde. De resultaten toonden dat deelnemers een vermindering van pijn en een verhoogde kwaliteit van leven meldden.

Een studie6 uit 2010 bewees dat het gebruik van cannabis de intensiteit van pijn verminderde en de slaap verbeterde.

Een andere studie7 uit 2015 vond bewijs dat het gebruik van cannabinoïden pijn geassocieerd met kanker, neuropathie en andere acute en chronische pijnaandoeningen verminderde.

Cannabis vertraagt het HIV-virus

Een uitgebreide studie8 uit 2014 heeft aangetoond dat cannabis niet alleen de symptomen van opgelopen infecties bestrijdt, maar zelfs het HIV-virus zelf. Meer onderzoek is nodig om te ontdekken of cannabis er in zou slagen om HIV effectief te verminderen en uiteindelijk te genezen. De eerste extra opvolg-onderzoeken tonen alvast potentieel.

Cannabis vertraagt het HIV-virus

Bronnen

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15857739
2 http://www.jpsmjournal.com/article/S0885-3924(05)00063-1/pdf
3 http://journals.lww.com/jaids/Abstract/2005/01010/Marijuana_Use_and_Its_Association_With_Adherence.8.aspx
4 http://journals.lww.com/jaids/Fulltext/2007/08150/Dronabinol_and_Marijuana_in_HIV_Positive_Marijuana.9.aspx%5d
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26385201
6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2950205/
7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26325482
8 https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/aid.2013.0182

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws