Cannabis en zelfmoord

Kan cannabis werken als zelfmoord preventie?

Dat onze huidige maatschappij op een gekke manier in elkaar zit, weten we ondertussen wel… maar heel weinig mensen zijn nog écht gelukkig met de huidige gang van zaken. Helaas zijn er daardoor ook mensen die het heft in eigen handen nemen en voor zichzelf besluiten dat de aarde niet langer de plek is waar ze op willen leven. Jaarlijks plegen naar het schijnt 1 miljoen mensen op deze wereld zelfmoord. Mainstream preventiepogingen zijn alvast geen succes: de cijfers zijn nog steeds ieder jaar hoger. Maar wist je dat cannabis ter preventie van zelfmoord kan helpen?

Symptomen van zelfmoord

cannabis zelfmoordpreventie

Mensen die écht plannen om hun leven te stoppen, zijn meestal al voorbij het stadium dat ze eigenlijk om hulp en aandacht zoeken. Heel vaak komt zelfmoord dan ook onverwacht. Of misschien toch niet? Velen kunnen achteraf aanduiden dat ze bepaalde symptomen hadden opgemerkt die hen al voorbereid hadden op het slechte nieuws:

– gevoel van opgesloten te zitten
– hopeloos voelen
– roekeloos gedrag
– denken dat ze een last zijn
– extreme stemmingswisselingen
– een plotse rust na stemmingswisselingen
– zich wegtrekken uit het sociale leven
– voorbereiding naar de daad
– veel praten over de dood

Controversieel

Dit wordt waarschijnlijk het diepste artikel dat ik hier voor Hennepplaza al heb geschreven, maar hoe controversieel ook: cannabis is niet de grote moordenaar die veel mensen er van willen maken. Sterker nog, een uitgebreide studie uit 20181 toont ons dat het hele idee dat cannabis mensen aanzet tot zelfmoord plegen compleet van de pot gerukt is.

De studie bewijst dat hoewel er bij de meesten een band was met cannabis, de plant geen enkel effect heeft op de kans op zelfmoord. Aan de oorzaak van de zelfmoorden lagen psychologische of gedragsproblemen.

Dalende zelfmoord cijfers na de goedkeuring van cannabis

cannabis zelfmoordpreventie

Een Amerikaans onderzoek uit 20142 vertelt ons dat nadat sommige Amerikaanse Staten medische marihuana hadden goedgekeurd, de zelfmoordcijfers in die gebieden omlaag gingen. Het idee dat cannabis een optie is bij lichamelijk en mentaal herstel is dus duidelijk al voldoende overtuiging voor sommige mensen om te blijven doorvechten.

Diezelfde studie toont ook aan dat het legaal maken van marihuana als gevolg heeft dat mensen minder hard naar alcohol grijpen, wat op zijn beurt wél zelfmoorden op zijn geweten heeft.

Depressie aan de basis van zelfmoord

90% van de mensen die zelfmoord plegen, vechten tegen depressie en/of middelenmisbruik.

Mensen die leven met depressie hebben meer kans dan anderen om alcohol, opiaten en/of farmaceutische medicijnen te gebruiken, in de hoop dat ze hun gevoelens onder controle kunnen krijgen. Het gebruik van de middelen is op hun beurt dan weer gekoppeld aan een verhoogd risico op zelfmoord. Wist je dat er in de bijsluiter van sommige antidepressiva bij de bijwerkingen staat dat het middel zelfmoordgedachten kan verhogen?

Cannabis tegen depressie

Depressie is een van de eerste aandoeningen die met een positief resultaat aan cannabis werden gelinkt. De Britse geleerde Robert Burton beschreef hoe cannabis in zijn tijd al werd gebruikt om depressie te genezen in het boek “The Anatomy of Melancholy3”, gepubliceerd in 1621.

Depressie en het Endocannabinoïden Systeem (ECS)
Endocannabinoïden Systeem

We spraken al vaker over het Endocannabinoïden Systeem, maar ook hier komt het zijn neus boven water steken. Het ECS is een systeem in je lichaam, dat vasthangt aan de cellen. Het zorgt er voor dat je lichaam zich gaat herstellen als er iets mis loopt wat betreft gemoed, pijn, slapen, honger en geheugen. De manier waarop je je voelt, wordt dus gereguleerd door het ECS.

Als er iets mis is met je endocannabinoïden systeem gaat je lichaam endocannabinoïden aanmaken, lichaamseigen stoffen die als sleuteltjes in het ECS passen en je lichaam zo gaan aansporen om bepaalde problemen in je lichaam op te lossen. Maar helaas leven we in een wereld waarin ze dat systeem onder vuur hebben genomen: slechte voeding, gifstoffen in water en lucht, medicijnen… al die dingen vallen je ECS aan en zorgen er voor dat je lichaam niet genoeg endocannabinoïden produceert. Depressie is vaak een van de gevolgen daarvan.

Fytocannabinoïden als oplossing

Een mooie oplossing is om fytocannabinoïden te gaan gebruiken om het ECS te helpen, omdat fytocannabinoïden de plantaardige versies zijn van de endocannabinoïden die ons lichaam zelf aanmaakt. Cannabis is onze beste bron aan fytocannabinoïden. Logischerwijze kan cannabis dus ingezet worden tegen zelfmoord, omdat het depressies kan oplossen.

Verband tussen zelfmoord en cannabinoïde receptoren

Cannabis ter zelfmoord preventie

Een studie uit 20184 toont het rechtstreekse verband tussen de werking van onze cannabinoïde receptoren en zelfmoord gedragingen. Ze concluderen dat vooral de CB1 receptoren veel belofte toont voor toekomstige pogingen om zelfmoord gevoelens tegen te gaan.

De meeste cannabinoïden uit de cannabis plant gaan graag in contact met die CB1 receptoren. Deze studie legt dus rechtstreeks een link tussen cannabis en het tegenwerken van zelfmoord.

Conclusie

Zelfmoord is ernstig genoeg om deftig te willen onderzoeken waar het ontstaat en wat daar tegen te doen valt. Zo weten we ondertussen dat 90% van iedereen die zelfmoord pleegt depressief is en dat depressies ontstaan op een cellulair niveau, wanneer er iets mis loopt in het endocannabinoïden systeem. Cannabis toont dus veel potentieel als mogelijke oplossing tegen zelfmoord.

Zelfmoord preventie
Bronnen:

1 https://www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry/article/cannabis-and-suicide-longitudinal-study/6CFEC0A5B314F34D35A68693A847CAAD
2 https://ajph.aphapublications.org/doi/full/10.2105/AJPH.2013.301612
3 https://gutenberg.org/files/10800/10800-h/10800-h.htm
4 https://link.springer.com/article/10.1007/s11920-018-0880-4

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws

Open chat
1
Goedendag 👋,

Waarmee kunnen wij je helpen?
Powered by