cannabinoïde THC

De Cannabinoïde THC uitgelicht: de grote boze wolf

Trigger, trigger… tijd om de koe bij de horens te pakken! In onze reeks van uitgelichte cannabinoïden willen we graag de grote boze wolf bespreken en eens nader bekijken of het wel echt zo’n slechterik is. Als 5e in deze serie: de gevreesde cannabinoïde THC!

Wat is de cannabinoïde THC?

Cannabinoïde THC

Tetrahydrocannabinol (THC) is met stip de bekendste cannabinoïde en degene waar de halve wereld bang van is. Grotendeels door veel valse informatie heeft deze cannabinoïde een negatieve bijklank. Want help… hij is psychoactief en maakt ons high!

Maar THC is zoveel meer dan een psychoactieve component. Laten we beginnen bij het begin.

Het puzzelstukje THC

Ook hier begint alles bij de cannabisplant die van nature cannabigerolzuur (CBGA) gaat aanmaken. Enzymen veranderen de structuur van CBGA en maken er één van de drie verschillende cannabinoïde zuren van: tetrahydrocannabinolzuur (THCA), cannabidiolzuur (CBDA) en cannabichromeniczuur (CBCA).

Cannabinoïde THC

Die 3 zuren worden door verhitting omgezet in THC, CBD en CBC. THC komt dus vrij vroeg in het hele cannabinoïdenspel kijken.

THC is de cannabinoïde met het grootste percentage in marihuana planten, maar komt bijna niet voor in hennepplanten. Voor THC heb je dus vrouwelijke cannabisplanten nodig van de Cannabis Sativa of Cannabis Indica ondersoorten. Bosachtige planten met weinig stengel en veel bladeren en bloemen.

Waarom word je high van THC?

In een vorig artikel over het endocannabinoïden systeem (ECS) legden we uit hoe cannabinoïden zich verbinden met verschillende receptoren in onze hersenen en de rest van ons lichaam. We kunnen die receptoren vergelijken met sloten. En op ieder slot past een sleutel. Sommige sleutels passen op 1 slot, andere passen op meerdere sloten. Ons lichaam maakt zelf de sleutels aan die op die sloten passen: endocannabinoïden. Maar gek genoeg passen ook de sleutels van de cannabisplant, fytocannabinoïden, op dezelfde sloten.

De cannabinoïde THC staat er om bekend een affiniteit te hebben met de CB1 receptoren, een van bovengenoemde soorten sloten. CB1 receptoren bevinden zich in het centrale zenuwstelsel en vooral in de hersenen. THC verbindt zich niet alleen met die CB1 receptoren, de cannabinoïde activeert ze ook. En wanneer het dat doet stimuleert het ESC het verspreiden van dopamine in de hersenen, wat een gevoel van euforie en relaxatie teweeg brengt. Je voelt je dus high. 

Stoute THC! Hoe durf je?! Zomaar ons lichaam vullen met natuurlijke, onschuldige stoffen, die geen vlieg kwaad doen…

Is high zijn echt zo slecht?

We weten allemaal ondertussen dat Nixon’s War on Drugs heel veel negatieve ideeën heeft verspreid rond het hele fenomeen van “high” zijn. Maar wist je dat voor die hele heksenjacht geen enkel volk van over heel de wereld en doorheen de hele geschiedenis van de mensheid negatieve invloeden heeft gekend door dat gevoel? Het idee dat high zijn zo slecht is, is puur propaganda van de mensen die cannabis als een bedreiging zien van hun eigen macht en financiële inkomsten.

Want high zijn is eigenlijk heel erg onschuldig.
De CB1-receptoren in de hersenen en het zenuwstelsel controleren beweging, geheugen, cognitieve functies, zintuiglijke waarnemingen en tijdwaarneming. Het enige dat THC doet, is die functies een beetje over activeren. Uiteraard kunnen al die verschillende veranderingen in je lichaam erg intens zijn en kan de ene persoon beter met die intensiteit om dan de andere. Dat zorgt er dan ook voor dat iedereen het high zijn anders beleeft. Sommigen vinden het geweldig en anderen helaas wat minder.

Meet Anandamide, THC’s tweelingbroer

Ook is er nog een andere reden waarom bepaalde mensen high zijn absoluut niet fijn vinden.

Zoals bij iedere cannabinoïde het geval is, is er voor elke plantaardige variant een lichamelijke tweeling. THC heeft dus een soortgenoot dat in ons lichaam wordt aangemaakt: anandamide. Anandamide is een endocannabinoïde (lichamelijk), THC de bijhorende fytocannabinoïde. Anandamide wordt door ons lichaam aangemaakt als we bijvoorbeeld sporten. Ken je de rush die je voelt terwijl je sport? Dat is eigenlijk eenzelfde soort high als degene die THC creëert, maar dan aangestoken door anandamide. Een anandamide-high is echter veel minder intens, omdat deze cannabinoïde ontzettend snel weer wordt afgebroken door een stof die vetzuuramidehydrolase genoemd wordt.

1 op 5 mensen produceren veel minder vetzuuramidehydrolase dan normaal het geval zou moeten zijn. Hierdoor wordt anandamide niet volledig afgebroken en blijft er een deel achter in ons lichaam. Dit zijn meestal mensen die zich van nature uit relaxed voelen. Bij het consumeren van THC ervaren deze mensen vaak een paradoxaal effect, waardoor ze zich angstig gaan voelen i.p.v. relaxed.

Tweefasig effect

Daarnaast heeft THC ook nog een tweefasig effect. De juiste dosis is daardoor enorm belangrijk bij THC. Te weinig of te veel THC geeft eveneens dat angstige gevoel i.p.v. het relaxerende gevoel dat veel mensen achterna zoeken.

Waar is de cannabinoïde THC allemaal goed voor?

THC reageert met receptoren doorheen je hele lichaam, niet alleen met die in je hersenen. Dit zorgt voor een heel gala aan bijzondere eigenschappen:

Ontstekingsremmend

Het immuunsysteem bevat ook receptoren. Dat is meteen ook de reden waarom THC een krachtig ontstekingsremmend middel is.

Eetluststimulerend

In het spijsverteringstelsel activeert THC het hongerhormoon ghreline, wat -logischerwijze- honger veroorzaakt en eetlust opwekt.

Misselijkheid

Datzelfde hormoon, ghreline, wordt door je lichaam ingezet tegen misselijkheid. Dat maakt THC misselijkheid verhelpend.

Kanker

Studies tonen aan dat THC een effectieve component is voor het behandelen van kanker. Niet alleen zorgt THC er voor dat kankercellen stoppen met groeien en er geen cellen meer bijkomen, kankercellen gaan zichzelf onder invloed van THC beginnen “opeten”. Tumoren verkleinen door het gebruik van THC.

Psychische aandoeningen

THC is een immense hulp bij PTSD. Vooral het high-effect is hier verantwoordelijk voor. Dit zorgt er voor dat mensen vergeten en dat er een relaxtere connotatie valt over datgene dat de traumatische stress bezorgt. Daarnaast is THC ook effectief bij depressies en angststoornissen.

Chronische pijn

Doordat THC het loslaten van dopamine in ons lichaam stimuleert, kan het ingezet worden als pijnstiller. Sterker nog, dit is de reden dat de meeste mensen THC gebruiken. THC heeft onevenaarbare pijnstillende eigenschappen.

Slaapproblemen

Door zijn relaxende eigenschappen wordt THC vaak ingezet als middel tegen insomnia. THC relaxt zowel lichaam als gedachten, wat het bijzonder effectief maakt als slaaphulp.

 Verteringsproblemen

THC verbindt zich met de receptoren in het verteringsstelsel. Daardoor kan deze cannabinoïde mensen helpen die lijden aan ernstige aandoeningen zoals Crohn of het prikkelbare darm syndroom

Conclusie

Met of zonder tegenstrijdige propaganda, het gebruik van de cannabinoïde THC zal altijd erg controversieel blijven. We kunnen niet rondom het feit dat de stof psychoactief is en daardoor onze hersenstabiliteit verandert.

Cannabinoïde THC

Echter heeft THC zoveel goede eigenschappen dat we niet kunnen ontkennen dat het een geweldig hulpmiddel is ook.

Het negatieve weegt echter niet op tegen het positieve. Dat bewijst dat er écht een heksenjacht op de plant en de cannabinoïde plaats vindt. Als een stof als alcohol niet verboden is, terwijl deze geen positieve eigenschappen heeft en enkel negatieve kenmerken toont, dan is het verbieden van cannabis persoonlijk naar de plant toe gericht. En daar mogen we ons best wel wat vragen bij stellen.

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (5 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws

Open chat
1
Goedendag 👋,

Waarmee kunnen wij je helpen?
Powered by