Alternatieven voor cannabis

Voorbij CBD: 13 x alternatieven voor cannabis

Zou er een manier zijn om je endocannabinoïden systeem te ondersteunen en stimuleren zonder cannabis en bijhorende fytocannabinoïden te gebruiken? Die vraag stel ik me al een tijdje. We weten allemaal hoe geweldig cannabisplanten zijn, de hele blog staat vol met artikelen over alle positieve eigenschappen. Maar zijn er andere planten of (voedings)bronnen die ook inspelen op ons endocannabinoïden systeem of is de cannabis plant de enige magische bron van goedheid? Hier zijn 13 alternatieven voor cannabis:

1. Cacao

chocolade met hennepzaad

Er is een chemische reden waarom mensen zoveel van chocolade houden. Cacao bevat anandamide, een molecule dat een gelukzalig gevoel in de hersenen activeert. Anandamide is ook een endocannabinoïde die wordt aangemaakt door ons lichaam zelf. Het is bijvoorbeeld de stof die vrij komt als je sport, waardoor je die bekende “sport-rush” ervaart.

Daarnaast beïnvloedt dit lekkere alternatief voor cannabis het endocannabinoïde systeem door het enzym FAAH te deactiveren. Dit enzym breekt anandamide af in ons lichaam. Je wordt dus niet alleen vrolijk van cacao, je blijft ook langer blij.

2. Zwarte truffels

Letterlijk dezelfde reden als hierboven: ook zwarte truffels bevatten van nature anandamide, met alle heerlijke voordelen die ook cacao ons biedt. Anandamide verbindt zich met de CB1 receptor in de hersenen om al deze fijnigheden los te maken in ons lichaam.

3. Zwarte Peper

Zwarte peper CBD

Zwarte peper is een krachtig, geneeskrachtig kruid dat verrassend veel gemeen heeft met cannabis. Het perfecte alternatief! Het bevat een grote hoeveelheid bèta-caryofylleen, een terpeen dat in de meeste cannabissoorten voorkomt, en stimuleert de cannabinoïde receptor CB2.

Daarnaast werkt zwarte peper ook nog samen met het endocannabinoïden systeem via de alkaloïde guineensine, welke de opname van anandamide in ons lichaam ondersteunt.

4. Echinacea

Echinacea is een kruid dat N-alkylamiden bevat, cannabimimetische stoffen die sterk lijken op het psychoactieve THC. Dit helende kruid activeert de CB1-receptoren, wat meteen ook de reden is dat het zo’n gunstig effect heeft op ons lichaam.

5. Groene thee

Groene thee cbd

Thee is rijk aan catechinen. Deze stoffen worden technisch niet gezien als deel van de cannabinoïdenfamilie, maar zijn wat we ‘cannabimimetisch’ noemen. Ze gedragen zich dus hetzelfde dan cannabinoïden in je lichaam. Catechinen hebben een voorkeur voor de CB1 receptoren en verbinden zich daar op dezelfde manier als cannabinoïden uit cannabis mee.

6. Saffraan

Reeds eeuwenlang wordt dit kruid gebruikt voor allerlei kwaaltjes en aandoeningen, maar dit dure alternatief voor cannabis heeft nog een extra voordeel: het verbindt zich met zowel de CB1 en CB2-receptoren van ons endocannabinoïden systeem.

7. Kurkuma

Kurkuma, mijn persoonlijke favoriet, doet er een schepje bovenop. Kurkuma’s grootste bestanddeel, curcumine bindt zich niet alleen aan onze CB1 receptoren, maar het zorgt er ook voor dat ons lichaam meer endocannabinoïden gaat aanmaken. Kurkuma is dan ook een van de sterkste hulpmiddelen die er te vinden zijn en staat met een reden overal bekend als “heilige kruid”.

8. Nootmuskaat

Nootmuskaat CBD

Nootmuskaat activeert de CB1 cannabinoïde receptoren in de hersenen of de CB2 cannabinoïde receptoren in immuun cellen niet, maar heeft toch een krachtige invloed op het endocannabinoïde systeem. Muskaatnoot remt FAAH en MAGL, de enzymen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van de endocannabinoïden anandamide en 2-AG.

Daarnaast zorgt dit alternatief voor cannabis er voor dat anandamide makkelijker in verbinding gaat met de CB1 en CB2 receptoren.

9. Gember

Gember is nog zo’n plant met ‘cannabimimetische’ moleculen. Deze op-cannabis-lijkende stoffen gaan op hun beurt in contact met de CB2 receptoren, wat gember zijn bekende immuun versterkende eigenschappen geeft.

10. Afrikaanse zonnebloemen

Ook zonnebloemen zijn een prachtig alternatief voor cannabis. Deze Afrikaanse bloemen uit de Helichrysum familie bevatten cannabigerol-achtige (CBG) fytocannabinoïden, amorfrutines genaamd. Amorfrutines worden momenteel onderzocht op hun impact op een gezond lipide- en glucosemetabolisme.

11. Omega-3 en omega-6 essentiële vetzuren

Groenten fruit cBD

Endocannabinoïden worden gemaakt uit arachidonzuur, een omega-6-vetzuur. Voldoende arachidonzuur in je lichaam hebben, is essentieel voor de productie van endocannabinoïden. Echter halen wij uit ons huidige maatschappelijke voedingspatroon te veel omega-6, wat het tegenovergestelde effect geeft en endocannabinoïden gaat afbreken.

Omega-3 staat er om bekend om omega-6 onder controle te houden. Hoewel omega-3 niet rechtstreeks iets te maken heeft met ons endocannabinoïden systeem, breekt het een teveel aan omega-6 af tot aan het ideale niveau. Omega 3 kun je onder andere vinden in hennepzaad voedingsproducten.

12. Lijnzaad

Lijnzaad is een vreemde eend in het groepje met vreemde eenden. Dit alternatief voor cannabis produceert een fytocannabinoïde dat heel veel weg heeft van CBD. Dit is vooral vreemd omdat de meeste planten moleculen aanmaken die op THC lijken, niet op CBD. Lijnzaad is dus een uitzonderlijk fenomeen.

Deze gekke fytocannabinoïde is niet alleen op molecuul-hoogte gelijkend op CBD, maar kopieert ook hetzelfde gedrag, dezelfde voordelen en dezelfde manier waarop de molecule in contact gaat met ons endocannabinoïden systeem.

13. Beta-caryofylleen

Basilicum CBD

Beta-caryofylleen behoort tot de groep van de terpenen. Deze terpeen is echter alom vertegenwoordigd in het plantenrijk en komt dus in heel veel planten voor. Beta-caryofylleen is de enige terpeen die zich verbindt met cannabinoïde receptoren, meer bepaald de CB2-receptoren. Dit alternatief voor cannabis is o.a. vindbaar in:

– Kruidnagel
– Zwarte peper
– Rosemarijn
– Angelica
– Oregano
– Basilicum
– Salie
– Peterselie
– Koriander
– Wierook
– Selderij
– Eucalyptus
– Kaneel
– Tijm
– Mirre
– Valeriaan

Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws

Open chat
1
Goedendag 👋,

Waarmee kunnen wij je helpen?
Powered by