Alternatief voor katoen is er al… hennep!

De kledingindustrie is één van de grootste boosdoeners op het gebied van milieuvervuiling. De productie van kledingstoffen belast het klimaat, omdat tijdens de productie broeikasgassen vrijkomen zoals CO2, methaan- en lachgas. Dit draagt bij aan het opwarmen van de aarde. Hoe meer broeikasgassen bij het productieproces vrijkomen, hoe meer de stof bijdraagt aan de opwarming van de aarde. (bron: Milieucentraal)

In een uitgebreid artikel zet De Correspondent alle feiten en nadelen van de extreem vervuilende katoenteelt op een rijtje. Mensen schijnen eindelijk wakker te worden en zijn op zoek naar een alternatief voor katoen. Die is er gelukkig al; Hennep!

Waarom is katoenteelt zo slecht voor de aarde?

  • Voor de productie van katoen is water nodig – veel water.  Voor één kilo katoen is 10.000 liter water nodig. Voor één T-shirt komt dat neer op zo’n 2.500 liter. Voor een spijkerbroek is dat al gauw 8.000 liter.
  • 99 procent van de katoen wordt geteeld met gif: Voor de productie van katoen worden veel pesticiden gebruikt om insectenplagen tegen te gaan. De katoenplant is namelijk zeer vatbaar voor insectenplagen. Dus spuiten boeren erop los. Gewapend met tanks vol chemicaliën gaan katoenboeren de insectenplagen te lijf. Met rampzalige gevolgen voor natuur, mens en dier. Stuk voor stuk staan deze pesticiden te boek als ‘toxisch’ tot ‘zeer toxisch’ voor vogels, wormen,  vissen,  bijen  en zoogdieren.

Een katoenakker is een paradijs voor insecten. Aan natuurlijke vijanden ontbreekt het, zij vinden amper beschutting en broedplaatsen – dus ze blijven op afstand. Doordat het ecologisch evenwicht ontbreekt, ontstaan insectenplagen die ‘opgelost’ moeten worden met landbouwgif. Jaarlijks gaat er 200.000 ton aan insecticiden en pesticiden over de katoenplanten, 150 gram voor elk t-shirt. Dat gif blijft niet op de katoenakkers. Het verdwijnt in het grondwater, vloeit uit over de wereld en vergiftigd ecosystemen.

Het Aralmeer: van gigantisch meer tot gortdroge woestijnvlakte

De gevolgen van katoenteelt zijn pijnlijk goed te zien bij het Aralmeer, op de grens van Oezbekistan en Kazachstan. Dit meer (wat anderhalf keer zo groot was als Nederland) zat ooit vol met vis. Er is door de water slurpende katoenproductie weinig meer over van deze prachtige waterpartij. Het is nu grotendeels een uitgestrekte zandvlakte geworden;

Op onderstaande satellietbeelden is het Aralmeer vanuit de lucht te zien. De linkerfoto is in het jaar 1989 geschoten, de middelste in 2006 en de rechterfoto in 2014. De gevolgen zijn enorm: alle (zo’n 23 soorten) vis stierf uit en vissers zagen hun schepen wegroesten op de drooggevallen oever. Stormen bliezen de zouten en landbouw­chemicaliën over Kazachstan, Uzbekistan en Turkmenistan.

‘Wat plastic doet met de aarde begrijpen we allemaal wel, maar ik had geen idee waartoe katoen in staat was.” – BBC-journalist  Stacey Dooley, nadat ze het Aralmeer vorig jaar bezocht. 

Stacey zet zich sinds het maken van een documetaire over de katoenteelt in om mensen bewuster te maken over hun shopgedrag; 

Zo’n 30 procent  van alle kleding wereldwijd wordt van katoen gemaakt. In Nederland alleen al kwam er in 2017 een recordhoeveelheid van meer dan 129 miljoen  katoenen T-shirts en onderhemden op de markt. Een verdubbeling ten opzichte van twintig jaar geleden.

Het alternatief: hennep!

Het is dus noodzaak om zo snel mogelijk een goed alternatief te vinden voor de katoenproductie. Gelukkig bestaat die al: hennep!

Het groeit twee keer zo snel (zo snel dat onkruid geen kans krijgt), heeft een sterk natuurlijk afweersysteem en heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig. Hennep kan in vele klimaten groeien. Daar bovenop heeft hennep een zuiverende werking op bodem en grondwater… dankzij de lange wortels heeft de plant ook veel minder water nodig. Het levert meer vezels per hectare op en kan vaak meerdere keren per jaar geoogst worden.

Wist je dat de allereerste spijkerbroek van Levis gemaakt werd van Hennep? En wist je dat Hennep rondom het Chernobyl gebied werd geplant om radioactieve stoffen uit de grond te zuiveren?

Het alternatief: hennep!

Hennepvezels zijn een van de meest veelzijdige natuurlijke vezels. Deze vezels kunnen gebruikt worden voor verschillende soorten stoffen. In elke regio wordt namelijk een ander type geproduceerde ieder zijn eigen kenmerken. In een droge en warme regio worden veel jute-achtige stoffen gemaakt bijvoorbeeld, maar in de koelere regio’s worden dunnere stengels geproduceerd die leiden tot een stof die veel weg heeft van linnen.

Hennep kan ook gemixt worden met biokatoen. Door hennep te mixen met biokatoen, krijg je een sterke stof die heel comfortabel draagt. Het mixen van biokatoen (welke groeit op plekken met natuurlijke regenval en waar geen pesticiden worden gebruikt) en hennep, verlaagd de ecologische voetafdruk van je t-shirt aanzienlijk. Het waterverbruik voor een t-shirt gaat van 2500 naar 500 liter. Ook hoef je minder snel een nieuwe te kopen. De toevoeging van hennep maakt de stof slijtvaster, minder vlekgevoelig en antibacterieel.

Voor zover bekend is het telen van industriële hennep in de volgende Europese landen toegestaan: Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk, Roemenië, Tsjechië, Slovenië, Engeland, Polen. Het totale areaal in de Europese Unie varieert naargelang de bron van 10.000 tot 18.000 hectare industriële hennep. (Bron: EIHA)

Draag je steentje nu al bij

Voor ons is het kristalhelder: kleding gemaakt van hennep is de toekomst. Hoe kun jij als consument nu al je steentje bijdragen?

Alternatief voor katoen is er al... hennep!


Wat vond je van dit artikel? Laat het ons weten en geef je waardering:
SlechtOnvoldoendeGemiddeldGoedZeer goed (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Gerelateerd nieuws